Balul toamnei

Ziua recoltei  și Szureti bal(Balul strugurilor) sunt două evenimente pe care le regăsim în fiecare toamnă în proiectul educațional ,,Bogățiile toamnei”™”™desfășurat cu preșcolarii români și maghiari din grădinița noastră, coordonat de d-nele prof. Angela Ferenti și Ferenczi Anna.

Anul acesta in decursul unei săptămâni de la sfîșitul lunii octombrie, preșcolarii au fost  în competiție prin desfășurarea acțiunilor comune într-un decor perfect de toamnă amenajat de educatoare. Alături de copii au participat d-na inspector de specialitate prof. Natalia Filimon, ,, Zâna toamnei”™”™ și ,, Clovnul gospodar”™”™.
În competițiile organizate pe domenii de activitate preșcolarii au demonstrat că au cunoștințe bogate despre anotimpul toamna și s-au întrecut in dibacia mîinilor realizând lucrări artistico-plastice și confecționând cu multă măiestrie obiecte de artă populară.

ZIUA RECOLTEI constituie un prilej de bucurie și mulțumire pentru fiecare gospodar.Toate recoltele pot fi considerate recompense pentru truda oamenilor care muncesc pământul cu dăruire iar pentru preșcolari un bun prilej de evaluare a cunoștiințelor însușite pe parcursul Proiectul tematic,, Toamna – anotimpul roadelor bogate”™”™
SZURETI BAL (Balul Strugurilor) este o manifestare etnografică a minoritatii maghiare care a fost preșentată de preșcolarii din grupele mari de la secția maghiară la care preșcolarii români au asistat cu plăcere.
,,Tradiția Balul strugurilor ne-a rămas de la bunicii și părinții noștrii și încercăm să-l organizăm din an în an și la grădiniță”™”™ ne povestește educatoarea Adorjani Emoke.

Această sărbătoare o organizăm deobicei in luna septembrie-octombrie. Ne pregătim din timp pentru serbare. Copii învăță dansuri populare, cântece și poezii, ce urmează a fi prezentate părinților.
Împreună pregătim invitații speciale pentru această occazie.
Decorăm grupa cu struguri și facem o coroniță din struguri,care se vinde în timpul balului.

În ziua balului copiii se îmbracă în costume populare, prezentăm invitațiilor dansurile, cântecele, poeziile, dar și jocuri din folclor copiilor.
Momentele cele mai distractive ale zilei sunt oferite de jocurile comune, la care participă atât cei mici, cât și cei mari, după care urmează petrecerea cu dans.
Acest eveniment are ca scop transmiterea tradițiilor și obiceiurilor moștenite, dar și formarea colectivității și consolidarea siguranței emoționale.
În ultima zi a proiectului preșcolarii și părinții s-au bucurat de diverse activități, precum piesa de teatru de umbre,, Ridichea uriașă,, prezentată de un grup de preșcolari din grupa mare a doamnei educatoare Rodica Ciobanu, antrenți în ,, mici actori”™”™ de prof. pshilog Călina Iușan, o suită de jocuri,cântece și dansuri populare  romănești prezentate de grupa mijlocie animați de doamna educatoare Angela Muntean,  și jocuri din folclorul copiilor maghiare, animați de d-ra educatoare Adorjani Emoke și concursuri distractive dirijate de d-ra educatoare Alina Anton. Toti cei prezenti au fost incantati de  programul cultural-artistic oferit de preșcolarii grădiniței.

Apreciem cu adevărat implicarea și sprijinul acordat de către părinți în activitățile organizate în unitatea noastră, mulțumindu-le înca o dată pe această cale.
Jocul ,,Culesul strugurilor”™”™ și dansurile ,,O rățușcă stă pe lac,, , ,,Pinguinul”™”™și hora ,, Foie verde de cicoare”™”™ au încheiat evenimentul, preșcolarii fiind recompensați cu diplome și prăjituri cu fructe. Cu totii așteptăm cu nerabdare următorul "cules de struguri".


Proiectul s-a încheiat cu organizarea unei expoziții în unitatea și Complexul Mureș Mall, cu  lucrări realizate de preșcolarii din unitatea noastră.
           

Prof. Adriana Dascălu
Educ. Adorjan Emoke

Lasă un comentariu