Calitatea educației copiilor bolnavi de cancer

Educatia copiilor bolnavi de cancer

„Un copil, care suferă de cancer necesită internări repetate, deseori de ordinul zecilor anual; astfel numărul total de internări a secției de hemato-oncologie este de peste 200 pe an. Numărul copiilor bolnavi de cancer crește anual cu 15-20 de cazuri noi.” (Dr. Horváth Adrienne -medic specialist hermato-oncologie pediatrică)

Educația acestor copii totuși nu se întrerupe în totalitate. Copiii cu vârstele cuprinse între 3 și 14 ani beneficiază de „cursuri” la spital. Orele de studiu sunt asigurate de educatoarele, învățătoarele și profesorii, care se deplasează zilnic la spital să le dea o mână de ajutor, pentru a nu rămâne în urmă cu învățătura.
Interesant este faptul că tinerii peste 14 ani nu mai au aceleași drepturi ca și școlarii mici sau preșcolarii. Liceenii internați în spital pentru o perioadă mai lungă de 6 luni, sunt nevoiți să repete anul școlar. 

Educatoarea Aurelia Mariș face și ea parte, dintre acele cadre didactice, care se ocupă de educația preșcolarilor internați la Clinica de Oncologie Pediatrică din Tîrgu Mureș, pe lângă activitatea didactică desfășurată la Grădinița Cu Program Prelungit "Manpel".  

Preșcolarii bolnavi de cancer sunt educați și ei după noul curriculum. Activitățile educative le derulează în spital, de cele mai multe ori lângă patul bolnavului, ocupându-se de fiecare copil direrențiat, tinând cont de particularitățile lor de vârstă. Din moment ce copiii sunt imobilizați la pat, și metodele didactice ce pot fi folosite în procesul instructiv-educativ sunt limitate. Aurelia Mariș desfășoară activitățile didactice prin joc. Îmbină jocurile cu text și cânt alese din folclorul copiilor cu memorizarea unor poezii scurte. 

Durata activităților variază în funcție de starea pacientului. În timp ce trei  activități obișnuite la grupa mare-pregătitoare durează 40-60 de minute, un copil de 6 ani, aflat sub tratament nu se poate concentra o oră. Aurelia Mariș intră în fiecare salon, și rând pe rând le spune copiilor câte o poveste, îi ajută să numere până la 10, sau îi învață să deseneze un soare sau copaci înfloriți, precum cei pe care i-am văzut expuși la Biblioteca Județeană Mureș.

Recent s-a înființat o sală de gimnastică pentru copiii bolnavi de cancer. Teoretic există mediul adecvat pentru desfășurarea activităților frontale, dar cu toate acestea, ele au loc rar, ne mărturisește Aurelia Mariș, pentru că în majoritatea cazurilor, copii primesc perfuzii. 

Este de apreciat personalitatea adecvată, creativitatea și tactul pedagogic ale doamnei educatoare Aurelia Mariș. O felicităm pentru că se dedică acestei meserii și contribuie la creșterea calității educației.

 

de Molnár Imola

Acordă o notă

Media Rating: 4.5/10 (total: 52)

Taguri