Proiectele internaționale eTwinning - oportunități de învățare și dezvoltare

Odată cu aderarea României la Uniunea Europeană la 1 ianuarie 2007, cadrelor didactice din România li s-a permis accesul la programele Comisiei Europene pentru Educație și Învățământ ca cetățeni ai unui stat cu drepturi depline. Aceste programe oferă numeroase și diverse modalități de colaborare, perfecționare și finanțare pentru perfecționare și îmbunătățire a actului educațional oferit în statele membre și nu numai.

eTwinning este parte a programului Comenius pentru învățare și dezvoltare. Este un portal modern care profită de facilitățile oferite de Internet și de mass-media în era postmodernă, cu scopul de a promova cooperarea între școlile europene în cadrul unor proiecte educaționale diverse. Este un mod ultramodern și foarte actual de a implica elevii în propria formare, prin îmbunătățirea competențelor TIC, a celor de utilizare a limbilor străine și de comunicare în general și de participare activă.

În anul trecut școlar am desfășurat mai multe proiecte eTwinning, două dintre ele fiind premiate cu Certificatul de Calitate: Our Heroes, Our Idols /Eroii noștri, idolii noștri și Happy Birthday, eTwinning/ La mulți ani, eTwinning. Am participat și am obținut certificatul de competențe în cinci ateliere de formare: Inteligențele multiple în școală, Web2.0 pentru proiectele eTwinning, Tools for eTwinning, Nanoștiinta si nanotehnologia în școală,  Motivarea elevilor prin învățarea  prin proiect.

Anul acesta școlar desfășor, împreună cu elevii mei, alte trei proiecte: Four Seasons of the Year/ Cele patru anotimpuri- al cărui co-fondator sunt, Junior Eurovision Song Contest/Concursul de interpretare Junior Eurovision și My God/ Dumnezeul meu.

Pentru că elevii clasei pe care o conduc sunt foarte talentați la muzică și dans, participarea lor la Junior Eurovision Song Contest le-a adus nenumărate satisfacții și bucurii. Pentru ei,  acest proiect a fost cu adevărat atractiv deoarece au avut posibilitatea de a comunica la distanță – prin internet, de a-și perfecționa limba engleză- limba utilizată de toate țările participante, de a cunoaște alte culturi ale Europei. Am organizat o activitate de prezentare a țărilor membre UE și a țărilor partenere. Copiii au localizat pe hartă cele 9 țări partenere și regiunile unde se află școlile participante. Fiind un proiect bazat pe utilizarea noilor tehnologii, elevii au lucrat în laboratorul multimedia și au utilizat unelte web 2.0 pentru a prezenta activitățile susținute. Au înregistrat un cântec în limba română și l-au încărcat în spațiul de lucru al proiectului; apoi au votat un câștigător. Cea mai mare satisfacție a fost câștigarea premiului I! Întreaga noastră muncă depusă în Junior Eurovision Song Contest se regăsește pe blogul proiectului: http://juscetwinningproject.blogspot.com/

Un real beneficiu în propria formare profesională, în afară de perfecționarea competențelor TIC, adus de acest proiect, a fost îmbunătățirea capacității de comunicare scrisă în limba engleză alături de schimbul de bune practici educaționale în desfășurarea activităților la clasă. Totodată, desfășurarea acestui proiect mi-a prilejuit îmbogățirea cunoștințelor legate de cultura, tradițiile și istoria țărilor partenere. Din punct de vedere strict personal, odată cu acest proiect am câștigat prieteni, cu care am hotărât să colaborăm și în viitor, în alte proiecte comune. 

Într-o lume în care, de cele mai multe ori tehnologia o ia cu mult înaintea puterii noastre de adaptare, consider că orice profesor ar trebui să dovedească minime competențe TIC pentru a dovedi că poate face față lumii postmoderne. Portalul eTwinning este o fereastră deschisă spre Europa, spre comunicare, colaborare și învățare reciprocă, spre învățământ de calitate.         Surse web :www.etwinning.net