Prscărușul

Pescărușii sunt păsări acvatice care trăiesc pe coasta mărilor, ele făcând parte din familia Laridae, ordinul Charadriiformes. În această familie intră și pescărușii răpitori (Stercorariidae), rândunica de mare (Sternidae), forfecarii (Rhynchopidae) ca și pinguinii (Alcidae).

Sunt păsări de talie medie (30-80 cm), masculii fiind  mai mari. Au aripi suple și ascuțite iar ciocul este puternic și înconvoiat. Se pot deplasa cu ușurință pe apă datorită celor trei degete de la picioare care sunt unite printr-o membrană interdigitală.

Penajul este alb-cenușiu, unele specii având pete negre pe cap și pe spate. Puii pescărușilor sunt de culoare cenușie punctați cu negru, devenind păsări adulte la 4 ani după ce au ieșit din ou.

Trăiesc în zonele temperate și reci, pe mare sau pe fluviile mai mari  în apropiere de coastă. Hrana pescărușilor este constituită din deșeuri de la navele de pescuit sau fabricile de conserve, din pește, crustacee, moluște sau alte animale marine mai mici, ca și rozătoarele.

Speciile mai mari de pescăruși ca "Larus marinus", jefuiesc cuiburile altor păsări sau chiar vânează păsările adulte bolnave. Speciile mici de pescăruși se hrănesc cu insecte și viermi. Ei pot să bea apă de mare, sarea din apă fiind eliminată prin două glande care se află în apropierea ciocului. Pe ștranduri sau terase pescărușii fură frecvent prada altor păsări sau chiar din farfuriile clienților aflați la terase. Pot atinge vârsta de 30 de ani.

Cuibul lor este așezat pe sol, iar unii își fac cuib și pe stânci. Trăiesc în colonii mari. Femelele depun 2-4 ouă, care sunt păzite de părinți care atacă pe oricine se apropie de cuib. Puii eclozionează la 3-6 săptămâni, ei putând să alerge și să înoate din prima zi, hrana lor fiind asigurată de părinți.

 

 

Mai găsești pe site

Poezii

Basme populare

Făt frumos cu părul de aur

A fost odată într-o pustie mare un pustnic, și petrecea singur singurel. Vecinii săi erau fiarele pădurilor. Și așa era de bun la Dumnezeu, încât toate dobitoacele i se închinau, când se întâlneau cu dânsul.

Citește mai departe»