Despre munții Carpați. Știați că...?

Cu o lungime de circa 1.500 de kilometri, Munții Carpați reprezintă cel mai mare lanț muntos din Europa?

Aproximativ 800 de km din lungimea Munților Carpați se desfășoară în România? Totodată, Munții Carpați acoperă 2/3 din suprafața țării noastre.

Varful Gerlachovsky din Slovacia, măsurând 2655 m, este cel mai înalt varf muntos din lanțul carpatic? Cel mai înalt vârf din România este Vârful Moldoveanu care măsoara 2544 m.

Munții Carpați găzduiesc cele mai mari populații de lupi, urși bruni și linxi din Europa? De asemenea, pe crestele înalte ale Carpaților trăiește o subspecie a caprelor negre (Rupicapra rupicapra carpatica).

Din peste 8000 de exemplare de urs carpatin care trăiau în Munții Carpați în1989, acum au mai rămas doar puțin peste 2000? Braconajul excesiv și despădurirea accentuată a munților, care a distrus habitatul lor natural, a cauzat această scădere accentuată a numarului de urși.

Există peste 12000 de peșteri și avene descoperite în România? Conform membrilor Clubului român de Speologie “Emil Racoviță”, nu a fost atinsă limita maximă de peșteri cunoscute în România.

Sfinxul românesc din Munții Bucegi are aceeași înălțime cu Sfinxul din Gizeh? Acesta e unul din argumentele celor care susțin că Sfinxul nu este o creație a forțelor naturii fiind sculptat de om și înfățișând o zeitate din trecutul îndepărtat.

În Munții Carpați se află cel mai mic oraș din țară, Băile Tușnad, cu o populație de 1728 de locuitori la ultimul recensământ? Populația micului oras, o importanta stațiune balneoclimaterică de altfel, este în continuă scădere (aproximativ 15% la referendumul din 2002 față de cel din 1992).

Așa cum era și normal, Munții Carpați mai dețin și recordul pentru cea mai scăzută temperatură înregistrată oficial în țara noastră: -38.5°C la Bod, în Depresiunea Brașovului, înregistrată la 25 ianuarie 1942 .

 

Material preluat de pe site-ul: http://stiati-ca.com/muntii-carpati-stiati-ca/#more-124