Gândacul de bucătărie

 

Sunt insecte nedorite, care populează bucătăriile noastre. Se înmulțesc foarte repede făcându-și adevărate colonii pe gresia, vesela din bucatarie, colțutile camerei, mobilier, etc. Dacă nu se intervine la timp pentru a scapa de ei, vor invada locuința.

Gândacul de bucătărie sau Blattodea face parte din categoria insecte. Au aripi scurte, atrofiate, cu lungimea cuprinsă între 5 și 100 mm. Au antene lungi sub formă de filament. Cei mai cunoscuți sunt de culoare maro.

Pot transmite boli grave precum: salmonelozele, dizenteria și gastroenterocolita. În momentul în care năpârlesc, pielea lor este purtată prin aer și pot cauza reacții astmatice mai ales copiilor.

Gândacul de bucătarie își începe viața ca ou; din acest ou, nimfa trece prin mai multe etape până ajunge la maturitate, timp de câteva luni.

Pot  fi întâlniți chiar și în cele mai curate case datorită depozitelor de zahăr, grasime sau alte substanțe în locuri greu de ajuns, în crăpături, în spatele frigiderului sau aragazului.

Sfaturi practice pentru a scapa de gândacii de bucătărie:

  • să inspectați toate locurile ascunse din bucătărie- sub chiuvetă, frigider, aragaz, în sertare, pentru a observa dovezile existenței acestor insecte: gandaci morti, fecale, ouă;
  • spălați cu apă caldă și detergent toate obiectele din camera în care ați observat gândacii;
  • aruncați toate resturile de mâncare și apă;
  • astupați toate crăpăturile prin care ar putea intra în bucătărie;
  • folosiți soluțiile contra gandacilor din comerț;
  • în cazul în care nu faceți față, cereți ajutorul celor de la deratizare.