Nu ți-e somn, ursulețule?

Cartea - Nu ti-e somn, ursuletule

București, 25 august 2011“Nu ți-e somn, ursulețule?”, povestea care i-a adus succesul scriitorului irlandez Martin Waddell, este noua apariție a editurii Cartea Copiilor. Cartea, prin tonul blând al cuvintelor și prin candoarea ilustrațiilor realizate de Barbara Firth, reprezintă atât o fermecătoare poveste de culcare pentru copii, cât și o lecție de răbdare și înțelegere pentru părinți.

În miezul iernii, într-o pădure copleșită de zăpadă, Marele Urs și năzdrăvanul Pui de Urs se duc la culcare, după o zi de joacă. Marele Urs îl învelește pe cel mic în pătuțul său, așezat în cea mai întunecoasă și liniștită parte a peșterii. Însă nici povestea de culcare, nici lumina jucăușă a focului din cămin nu-l ajută pe ursuleț să adoarmă. Motivul este frica de întuneric. Marele Urs îi aduce, pe rând, trei felinare, însă Pui de Urs este încă speriat de întunericul care se zărește la gura peșterii. Atunci Marele Urs îi arată că nu are de ce să se teamă, mergând împreună afară. Ursulețul adoarme astfel în brațele părintelui său, mângâiat de razele lunii.

“Temerile și nevoile copiilor mici sunt cât se poate de reale și concrete pentru ei. Când am scris despre ele, n-am avut nicio clipă intenția de a le desconsidera sau de a le rezolva rapid printr-un happy-end forțat, cum fac multe povești. Deznodământul fericit trebuie să decurgă firesc din desfășurarea poveștii. Orice poveste pentru copii trebuie să fie nu numai originală, amuzantă sau emoționantă, ci și... cinstită”, mărturisește Martin Waddell referitor la cartea sa.

Autorul irlandez s-a făcut remarcat prin cărțile sale pentru copii și adolescenți. Încă din copilărie, obișnuia să inventeze tot felul de întâmplări pe care le povestea celor din jur într-o manieră foarte captivantă, dupa cum îi place să-și amintească. Pasiunea pentru povești nu l-a părăsit niciodată și, după o scurtă și neconvingătoare carieră de fotbalist, s-a întors la adevărata sa vocație, literatura. "Nu ți-e somn, ursulețule?" (Can't You Sleep Little Bear?) este cartea sa de referință, iar pentru întreaga operă a primit în 2004 cea mai importantă distincție care se acordă autorilor de cărți pentru copii - premiul “Hans Christian Andersen”.

Cele două personaje prind viață datorită ilustrațiilor în acuarelă ale artistei britanice Barbara Firth. Nuanțele folosite, contrastul dintre albastrul întunecat al nopții și auriul focului și al lunii conferă căldură și seninătate poveștii. Traducerea este realizată de Andreea Demirgian, autoare de cărți pentru copii și realizatoare de emisiuni la Radio România Internațional.

Cartea, recomandată copiilor între 2 și 6 ani, este disponibilă pe site-ul editurii –www.carteacopiilor.ro, la prețul de 24 lei.