Povești cu prințese

“Povești cu prințese” este cea mai nouă carte lansată de editura Cartea Copiilor, o colecție de basme din toată lumea, repovestite de Caitlin Matthews și ilustrate de artista irlandeză Olwyn Whelan. Această carte le demonstrează celor mici că visele se pot împlini: îi învață că pentru a deveni o prințesă sau un cavaler neînfricat nu e nevoie de o coroană, de un castel sau de o mulțime de servitori, ci de o inimă bună, o fire prietenoasă și un suflet curajos.

Caitlin Matthews, o profesoară britanică pasionată de tradiții, mituri și spiritualitate, autoare a peste 35 de cărți, a adunat aceste povești pentru a le oferi lumii, ca răspuns la nevoia perpetuă de magie, frumusețe și minuni. Odată a existat o lume cu regi, regine și prințese. Bună la suflet sau încăpățânată, blândă sau neastâmpărată, binevoitoare sau orgolioasă, exista o prințesă pentru fiecare popor. Dar regatele s-au destrămat, regii pot fi numărați pe degete, însă lumea noastră încă mai are nevoie de cavaleri și prințese și de poveștile lor.

Aceste povestiri au origini pe cât de diferite, pe atât de interesante. Cu unele dintre ele ne-am mai întâlnit în volumele de basme ale lui Hans Christian Andersen sau ale fraților Grimm. Altele au fost culese de folcloriști sau de autoare însăși, de la festivaluri de povești tradiționale. Dacă unele dintre povești au origini bine determinate, fiind scrise de autori europeni sau de poetul persan Nizami (secolul XII), celelalte se pierd în timp, dezvoltate și reproduse de memoria colectivă (cele spuse de tribul indienilor irochezi și de tribul Kalmuck, aflat la granița dintre Siberia și Mongolia). 

Ilustrațiile fanteziste ale irlandezei Olwyn Whelan întăresc valoarea și mesajul cărții. Acestea sunt create în stilul în care cei mici desenează: bidimensional, văzute dintr-un singur unghi. Dacă privim cu atenție, vom regăsi elemente pe care orice copil le folosește atunci când desenează, dar pe care noi, adulții, le-am uitat: bujorii din obrajii personajelor, soarele și luna cu ochi și zâmbet îngăduitor, stelele care ating pământul sau apa mării prin care se zăresc toți peștii. Cartea, o bucurie pentru cei mici, reprezintă și o lecție importantă pentru cei mari: să-și amintească de visele și trăirile lor din copilărie, de farmecul acestei perioade, și să nu renunțe la încrederea în lume și în cei din jur.

Cartea, este recomandată copiilor între 5 și 12 ani, este disponibilă pe site-ul editurii – www.carteacopiilor.ro - la prețul de 29 lei, precum și în librăriile Cărturești, Humanitas și în celelalte librării mari din țară.