Program antidrog

„ALEGE VIAȚA, NU DROGURILE!”

Programul „Alege viața, nu drogurile!” își propune informarea elevilor și tinerilor cu privire la droguri– noțiuni generale, principalele tipuri de droguri, cauzele și consecințele consumului de droguri, prevederile legale în domeniu, cum ne putem feri de droguri, unde se pot adresa pentru ajutor, cum recunoști un consumator. La finalul fiecărei ședințe se vor prezenta fotografii, se va viziona un scurt film, se va aplica un chestionar pentru a obține feed-back cu privire la informațiile furnizate.

La Școala Generală Nr. 14 – Tg-Mureș, clasa a VI-a C, activitate de prevenire a consumului de droguri, cu tema „TINERII, DROGURILE ȘI INFRACȚIONALITATEA”.

Ora a început cu definirea generică a drogurilor (prezentarea a fost susținută de prezentare de fotografii) pornind de la un gând al lor despre ele (din ce au notat elevii: „drogurile sunt foarte toxice, ceva care ne face dependenți și ne distruge viața”, „o moarte mai rapidă”, „înrăutățesc sănătatea, grăbind moartea”, „ceva ce te distruge” etc.), am discutat despre dependență și toleranță, apoi ei au enumerat motive pentru care tinerii consumă droguri: din ce zic ei: curiozitate, influența prietenilor, probleme, lipsa de informații, dorința de a ieși în evidență, etc, apoi am discutat pe fiecare în parte, în încercarea de a ajunge la concluzia că nu sunt destul de puternice/întemeiate pt. a face ceva ce știi că-ți face rău.

Am prezentat câteva elemente de legislație, am prezentat Centrul Județean Antidrog, s-au distribuit pliante și autocolante. În final am rugat elevii să transmită un mesaj consumatorilor sau celor tentați de droguri. Câteva dintre ele: „La ce v-au folosit drogurile?”, „drogul este foarte periculos!”, „Să distrugem drogurile!”, „consumatorii fac o greșeală pe care o să o regrete toată viața”, „Nu te droga, nu-ți distruge viața cu astfel de lucruri!”, „Nu încerca, o să-ți strici viața, și nu numai pe-a ta, ci și a părinților!”, „bucură-te de viață fără droguri!”

Urmează o altă întâlnire pentru finalizarea discuțiilor și vizionarea unui material video cu declarațiile unui fost consumator.  Activitatea a fost evidențiată într-un articol de presă.

Colaborare la organizarea și jurizarea concursului interliceal „Ne privește pe toți!” pe tema drogurilor, ce a avut loc la Colegiul Agricol „Traian Săvulescu” Tg-Mureș. Inițiat de psihologul școlar Emil Bloj, concursul a avut ca principale obiective stimularea interesului față de problematica drogurilor, antrenarea tinerilor în a participa responsabil la problemele comunității din care fac parte.
Aflat la prima ediție, concursul a constat în susținerea a trei probe: una scrisă, de cultură generală referitoare la droguri, realizarea unui afiș publicitar pe tema luptei împotriva drogurilor și o probă orală fulger de cultură generală referitoare la droguri.

Juriul a stabilit premiile: locul I – echipajul „Wake Up” (Grupul Școlar Electromureș Tg-Mureș), locul II „Anti-S”( Colegiul Național Unirea), locul III echipajul „Speranța” (Colegiul Agricol T. Săvulescu).

Din partea Centrului Județean Antidrog au fost premiate pentru afișele publicitare echipajele „Anti-S” ( locul I), „Wake Up” (locul II) și „Speranța” (locul III).

În virtutea acordului de parteneriat încheiat între IPJ Mureș, prin Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, și Fundația „Alături de Voi”, având ca scop prevenirea transmiterii HIV/SIDA  și a consumului de droguri în rândul elevilor și tinerilor din județul Mureș, a avut loc în data de 18 martie – o activitate la Gimnaziul „T.Vladimirescu” Tg-Mureș.

La invitația direcțiunii, în prezența unor cadre didactice, a fost derulată o primă activitate în comun, destinată elevilor din clasele VII și VIII.

Prin intermediul discuțiilor interactive, prezentare powerpoint, prezentare foto, am informat elevii despre HIV/SIDA – cum se transmite și cum nu se transmite virusul, care sunt măsurile de precauție ce trebuie luate, importanța acestora, precum și îndemnul de a privi și considera persoanele ce suferă de această boală la fel ca pe ceilalți oameni, de a nu-i marginaliza, amplificându-le astfel suferința.

În strânsă legătură cu această boală, a fost prezentată și legătura dintre consumul de droguri și HIV, subliniindu-se faptul că nu doar drogurile injectabile (ace infestate) pot aduce acest virus, ci și comportamentul determinat de consumul altor tipuri de droguri.

Activitatea s-a încheiat cu un scurt film tematic și distribuire de pliante și a fost evidențiată într-un articol de presă.

               Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității