Are nevoie copilul nostru de bani de buzunar?

Majoritatea părinților se întreabă  dacă e bine să oferim bani copiilor noștri, cât, când și cu ce ocazie? Specialiștii consideră că este bine ca băiatul sau fetița noastră să aibă bani de buzunar. Acest lucru îl va ajuta în primul rând  să se simtă independent și îl va învața să fie responsabil cu banii săi și să îi cheltuiască în mod înțelept. Faptul că primește bani de buzunar, îl va face pe cel mic să înteleagă valoarea lor și îl va determina să se gândească dacă este mai bine să îi cheltuiască pe toți în același timp sau să-i păstreze pestru a-și cumpăra ceva mai valoros mai târziu. Atâta timp cât copilul este în clasele primare, o sumă fixă pe săptămână este de ajuns, dar este bine să avem la îndemână și "un fond" pentru ocazii speciale, cum ar fi cadourile pentru zilele de naștere ale membrilor familiei.

De la ce vârstă putem vorbi de bani de buzunar ? Nu are sens să dăm bani de buzunar unui copil dacă vârsta nu îi permite să înțeleagă despre ce este vorba. La 5 ani, îi putem da ocazional o monedă pentru a-și cumpăra dulciuri, însă nimic mai mult. Dacă nu cunoaște încă scăderea sau adunarea, este aproape inutil să-i dăm bani de buzunar. Ideal ar fi să începem de la vârsta de 7-8 ani cu o sumă mică, însă nimeni nu ne împiedică să aștepăm ca el să ceară.

Ce sumă să-i dăm copilului ? Depinde de vârstă. In general, trebuie să ținem  cont de bugetul familiei: este o ocazie unică să îi explicăm copilului că banii corespund cu ceea ce câștigăm, că banul are o valoare. Acum îi putem explica valoarea salariului nostru în raport cu costul lunar al cumpăraturilor și cheltuielilor pentru casă. Sumele de care copilul dispune este bine să fie în conformitate cu capacitatea lui de a le gestiona. Dacă se va trezi cu sume mai mari, copilul nu va ști ce să facă cu ele. Așadar, chiar dacă își doreste o jucărie sau altceva, valoarea respectivului obiect nu trebuie să depășească posibilitățile lui de a strânge banii respectivi. Pe de altă parte, suma depinde și de cheltuielile estimate ale copilului, așa că discutând cu el  putem fixa împreună o sumă pe care o va primi săptămânal. E bine să încearcăm să gândim cât mai realist cu putință. Aflăm de ce are nevoie și cât îl va costa. Întotdeauna e indicat să-i oferim o sumă puțin mai mare decât cea de care are nevoie, pentru ca cel mic să nu se blocheze in momentul în care conștientizează că nu are bani îndeajuns. În momentul în care copilul este suficient de mare pentru a ne ajuta cu diverse treburi în casă, îl putem stimula să se achite de niște îndatoriri suplimentare mărindu-i suma pe care i-o dăm, ca bani de buzunar, proporțional cu treburile pe care le face. Majoritatea specialiștilor  recomandă ca banii de buzunar să nu fie dați drept răsplată pentru ajutorul dat în casă sau pentru notele bune luate la școala, deoarece el trebuie să învețe că acele lucruri țin de atribuțiile firești ale lui și nu au nici o legătură cu banii de buzunar Este bine însă să stimulăm copilul oferindu-i bani în plus,  dacă va face treburi suplimentare în casă.. Din punct de vedere psihologic, atât recompensarea cât și pedepsirea copilului cu ajutorul banilor, nu este recomandată pentru că astfel el va înțelege că banii sunt un cadou, va avea un comportament duplicitar doar pentru a-i obține și va pierde din vedere aspectul cel mai important, cel practic – avem nevoie de bani pentru a cumpăra diferite produse. Banii vor deveni un lucru cu care să se mândrească, va pune semnul egal între comportamentul lui și sumele obținute, va învăța pentru bani și totul ar putea degenera în a cumpăra dragostea și bunăvoința părinților, prietenia colegilor. De asemenea, vom putea ajunge în situația de a fi depășiți de cererile copilului, în imposibilitatea de a-i fixa o sumă de bani de buzunar, de a-l pedepsi că a cheltuit prea mult sau pe obiecte care nu-i folosesc.


Este important să stabilim de la început câteva reguli legate de ziua în care își primește suma de bani, respectiv suma primită și destinația acestora, să-l facem să înțeleagă că banii îi aparțin dar că va trebui să învețe să-i gestioneze cât mai bine. În cazul în care constatăm că micuțul își cheltuie banii pe lucruri pe care  le considerăm inutile, nu intervenim ci îl lasăm să învețe din propriile greșeli atâta timp cât  acestea nu-l pun în pericol. Dacă a câștigat niște bani în plus de ziua lui sau de la rude, îl putem învăța să fie mai responsabil mergând cu el la o bancă, unde îi deschidem un cont pe numele lui. Copilul știe că va primi o dobândă pentru toți banii depuși. Acest lucru îl va învăța să -și administreze banii cu înțelepciune, fiind primul pas spre maturitate și spre luarea unor decizii corecte.

                                            Psiholog Lucia Coșa

Lasă un comentariu