Universitatea „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu-Mureș, acreditată prin Legea 136 din 2005, a debutat în peisajul educațional și științific românesc în anul 1991, fiind prima universitate particulară din Transilvania și a doua din România.
Misiunea Universității „Dimitrie Cantemir” din Tîrgu-Mureș este: să contribuie semnificativ la progresul societății prin educație la nivel competitiv pe plan local, național și european, care să stimuleze dezvoltarea intelectuală și personală, cercetarea științifică și serviciul adus comunității.


Prin valorile pe care le promovează:

  • creativitate și inovare prin libertate de gândire și de expresie;
  • dedicare pentru calitate și profesionalism;
  • orientare către nevoile studenților, ale angajatorilor și ale societății în ansamblu;
  • orientare către diversitate și respect mutual, cooperare și comunicare;
    șanse egale pentru toți, studenți, cadre didactice, personal suport și colaboratori.

Universitatea are ca preocupare centrală consolidarea unei identități distincte în cadrul învățământului superior și al cercetării științifice românești ca parte a contextului european.

Universitatea Dimitrie Cantemir din Tîrgu-Mureș este structurată pe patru facultăți:

  • Facultatea de Drept cu specializarea: „Drept”
  • Facultatea de Științe Economice cu specializările: „Finanțe-Bănci”,
  • „Economia comerțului, turismului și serviciilor”, „Contabilitate și informatică de gestiune”
  • Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației cu specializările: „Psihologie”, „Psihopedagogie specială”
  • Facultatea de Geografie cu specializarea: „Geografia Turismului”

Structura universității mai include Centrul de consiliere, psihoterapie și orientare profesională, înființat în 2005 în vederea asigurării activității de consiliere psihologică / psihoterapie pentru studenții universității și pentru persoane externe, asigurarea consilierii pentru orientare profesională, precum și identificarea cerințelor de pe piața muncii în ceea ce privește competențele viitorilor angajați.

Pe lângă acest centru, pentru buna desfășurare a activităților didactice și de cercetare a cadrelor didactice și studenților, mai funcționează următoarele:

  • Comisia de Etică și Integritate Academică;
  • Comisia pentru Managementul Calității;
  • Centrul de Cercetare Științifică;
  • Comisia de evaluare a activității de învățământ și cercetare a studenților
    Departamentul de Studii Masterale
  • Comisia de Comunicare, Relații Publice și Imagine Universitară
    Departamentul pentru proiecte și relații internaționale, proiecte și programe comunitare.


Începând cu anul universitar 2005-2006, Universitatea s-a preocupat pentru organizarea proceselor educaționale în conformitate cu principiile Procesului Bologna în cadrul instituțional al  celor patru facultăți componente.

Activitățile de cercetare științifică, desfășurate în Universitate, sunt orientate spre abordarea unor teme majore de cercetare fundamentală și aplicativă, la standarde internaționale, în concordanță cu cererea identificată, în special în relație cu ofertele de finanțare naționale și europene.

Personalul didactic al universității este reprezentat prin cele 60 cadre didactice (profesori, conferențiari, lectori și asistenți) foarte bine definite atât din punct de vedere al cunoștințelor pe care le au de oferit studenților, cât și din punct de vedere al performanțelor pedagogice individuale. Cadrele didactice ale universității noastre sunt autori și coautori a peste 450 de cărți și tratate, puse la dispoziția cursanților, prin intermediul Editurii “Dimitrie Cantemir”.

Succesul Universității „Dimitrie Cantemir” Tîrgu-Mureș este definit, atât prin faptul ca peste 90% dintre absolvenții facultăților sale au promovat examenul de licență (în cadrul universității „Dimitrie Cantemir sau la universități de prestigiu din România), cât și prin eficiența externă a instituției care reiese din procentul de absolvenți care la ora actuală sunt încadrați profesional în profilul pentru care universitatea i-a pregătit.

Începând cu anul 2005, în calitate de instituție de învățământ superior acreditată, Universitatea Dimitrie Cantemir organizează pentru toate specializările, examene proprii de licență.

La obținerea acestor rezultate a contribuit și sistemul  de acordare  a burselor de studiu  pe care Universitatea „Dimitrie Cantemir” Tîrgu-Mureș îl practică. Astfel, din totalul studenților înscriși,  10% beneficiază de burse (scutirea de plata taxei de școlarizare integral sau parțial, precum și alte avantaje în procurarea materialelor didactice) care se acordă în funcție de performanțele pe care aceștia le înregistrează în procesul acumulării de cunoștințe. De acordarea burselor beneficiază și copiii eroilor Revoluției din decembrie 1989 , precum și tineri încadrați în diferite grade de handicap.

În vederea asigurării unei cât mai eficiente pregătiri pentru studenții Universității Dimitrie Cantemir planificarea orarului se face astfel încât participarea la cursuri să poată fi urmată de cât mai mulți dintre aceștia, inclusiv de cei care sunt angajați în sectorul public sau privat.

Pregătirea studenților vizează deopotrivă activități de instruire teoretică și mai ales practică, semnificative fiind din acest punct de vedere colaborările dintre universitate și diversele instituții a căror activitate se înscrie în profilul facultăților, colaborări care facilitează o încadrare sigură și eficientă pe piața muncii după absolvirea studiilor. Toate informațiile referitoare la activitățile din cadrul universității sunt cuprinse în site-ul www.cantemir.ro, care este actualizat cu regularitate.

În cadrul Campusului universității funcționează si Școala Postliceală „Dimitrie Cantemir”. Ea fost înființată în anul 1992, răspunzând cerințelor manifestate pe piața locurilor de muncă din județul Mureș. Lansarea ofertei educaționale, de studii postliceale, este bazată pe cercetări continue asupra pieței muncii, realizate atât în instituția noastră, cât și de alte organizații, concluziile acestora fiind materializate în necesitatea dezvoltării domeniilor medical, economic și de turism. Specializările au forma de învățământ la zi, conform Nomenclatorului de specializări elaborat de Ministerul Educației, Cercetării și Inovarii, primind avizul pozitiv de funcționare și organizare al acestuia.

În sprijinul formării profesionale a elevilor s-au constituit, în 1997, Cercul de Cercetare Științifică ca urmare a deciziei Consiliului de Administrație și a Consiliului Profesoral. Prin acesta s-au elaborat planuri de cercetare științifică organizându-se anual două Sesiuni de Comunicări ale elevilor. Lucrările prezentate denotă activitatea de cercetare efectuată pe plan teoretic dar și practic, cele mai valoroase fiind premiate.

Școala Postliceală“Dimitrie Cantemir” a primit autorizația de încredere din partea Guvernului României (Ministerul Educației, Cercetării și Inovarii) în anul 2000. Ea utilizează Curriculum Phare – Vet. RO – 9.405. Acest curriculum este avizat de Ministerul Educației și Cercetării din țara noastră și este folosit în aproape întreaga Europă. Datorită acestui fapt, absolvenții Școlii Postliceale „Dimitrie Cantemir”, care doresc să lucreze în străinătate, nu sunt obligați să susțină examen de certificare a cunoștințelor de specialitate, singurul test pentru aprobarea contractului de muncă în străinătate este examenul de certificare a cunoștințelor de limbă străină.

Material trimis de către Universitatea "Dimitrie Cantemir"

Lasă un comentariu

Pagina 1 din 1 1

#1 Blaga Camil a scris in data de: 17.06.2010 12:47
Aș dori să știu mai multe despre masterul "Asigurarea calității educației" (plan de invățământ, durată, taxe, perioadă de înscriere etc.)