Tâlhăria

Trăim într-o societate în care pericolele de diverse tipuri ne pândesc la fiecare pas. Este absolut necesar să încercăm,pentru binele nostru, să evităm pe cât posibil să ajungem victime ale răufăcătorilor.

Tâlhăria prezintă un grad de pericol social ridicat, aducând atingere atât persoanei victimei, cât și patrimoniului acesteia.

Din practica judiciară a rezultat faptul că cele mai multe infracțiuni de acest gen sunt comise după lăsarea întunericului, în locuri publice sau în spațiile comune ale imobilelor (la intrarea în scara blocurilor).

Având în vedere aceste aspecte, vă recomandăm:

A . În locurile publice

  • Evitați deplasările pe trasee situate în zone mai puțin circulate ( câmpuri, parcuri, șantiere etc.).
  • Dacă din diverse motive trebuie să circulați după lăsarea întunericului, ocoliți locurile neiluminate ori în care se află unități cu program prelungit sau non-stop, unde se comercializează băuturi alcoolice(restaurante, discoteci); este bine ca în astfel de cazuri să fiți însoțiți.
  • Când observați că sunteți urmăriți de un individ (sau mai mulți), deplasați-vă prin zone intens circulate (chiar dacă acest lucru presupune schimbarea traseului) și adresați-vă primului polițist întâlnit.
  • Nu vă afișați ostentativ cu obiecte de valoare (lănțișoare, brățări etc.).
  • Nu consumați alcool cu persoane necunoscute sau amici ocazionali și nu vă lăudați față de aceștia cu valorile pe care le aveți la dumneavoastră sau acasă, puteți rămâne fără ele.
  • Nu vă lăsați atrași în locuri dosnice de către indivizi care oferă spre vânzare diverse produse (de obicei ieftine).
  • La urcarea sau coborârea din autoturism, când vorbiți la telefonul mobil, dacă nu sunteți atenți puteți deveni foarte ușor victimele infractorilor.
  • Evitați transportarea unor sume mari de bani dacă nu vă luați măsuri de siguranță corespunzătoare!!

B. În spațiile comune ale imobilelor

  • Nu permiteți persoanelor străine să intre în locuința dumneavoastră, indiferent de motivele invocate.
  • Ușile de la intrarea în blocuri să fie încuiate permanent; dacă nu există posibilitatea montării unui interfon, se vor confecționa chei pentru fiecare locatar; nu permiteți persoanelor străine să intre în imobil odată cu dumneavoastră.
  • La intrarea în imobil fiți foarte atenți pentru a observa dacă în hol sau în zonele întunecate nu se află persoane suspecte, pretabile la comiterea de infracțiuni; nu stați cu spatele spre aceste locuri. Nici măcar atunci când deschideți sau încuiați ușa nu trebuie să pierdeți din vedere aceste lucruri.
  • Orice persoană necunoscută care staționează fără motiv în spațiile comune ale blocurilor trebuie îndepărtată de urgență; alertați mai mulți vecini, iar dacă este cazul, apelați la cea mai apropiată unitate de poliție sau la telefonul 955.
  • Folosiți orice motivație pentru a evita să urcați în lift cu persoane necunoscute sau când vi se pare ceva suspect; nu vă lăsați păcăliți de îmbrăcămintea elegantă a acestora; dacă este cazul sunați la ușa unui vecin de la parter; instruiți-vă în acest sens și copiii.
  • Când liftul nu funcționează, fiți atenți la cei care urcă odată cu dvs. sau coboară de la etaj, mai ales între parter și etajul 1 sau între etajele 1 și 2.
    Odată cu lăsarea întunericului, luminile de la intrarea în bloc și din fața liftului trebuie să rămână aprinse în permanență.
  • Dacă sunteți agresați nu aveți rețineri în a țipa și chiar a riposta fizic, o astfel de reacție îl poate determina pe infractor să vă lase în pace și să părăsească în grabă locul. 

ATENȚIE!!! o persoană aflată în stare de ebrietate este mult mai expusă accidentelor de circulație și are mult mai multe „șanse” să ajungă victimă a hoților, tâlharilor, infractorilor în general!

În cazul în care integritatea corporală sau viața vă sunt puse în pericol, renunțați la bunurile pretinse de agresor. Rețineți însă cât mai multe semnalmente ale acestuia: înălțime, trăsături ale feței, semne particulare, vestimentație, particularități în vorbire sau comportament și depuneți de urgență o reclamație, în care să sesizați cele petrecute, la cea mai apropiată unitate de poliție!