Ce este sifilisul ?

Sifilisul este o infecție bacteriană transmisă de regulă prin contact sexual. Totuși, există cazuri de infecții prin contact direct și sifilis congenital (transmis de mama copilului din uter). Boala afectează organele genitale, pielea și membranele mucoase dar poate ataca și alte părți ale corpului inclusiv creierul și inima. Siflisul este o infecție cauzată de un microb numit Treponema pallidum. Boala poate trece prin trei stadii active și unul lent (inactiv).
Sifilisul poate fi periculos deoarece, dacă nu se tratează, poate duce la probleme serioase de sănătate cum ar fi deteriorarea sistemului nervos, a inimii și a creierului. Sifilisul netratat poate fi fatal. Dacă credeți că ați putea avea sifilis sau dacă aflați că un partener sexual a avut sau ar putea avea sifilis, mergeți imediat la medic.
Incidența sifilisului este cea mai mare printre adulții și tineri. Ratele bolii au rămas relativ stabile pentru femei, totuși sifilisul crește ca frecvență la barbati, în special la cei care au contacte sexuale cu alți bărbați.
O infecție cu sifilis poate fi tratată în stadiile incipiente cu antibiotice și poate fi prevenită prin evitarea oricarui contact sexual cu o persoană infectată sau cu o persoană cu o istorie a sanătății pe care nu o cunoașteți.

Autor Dr. Roxana Roșca
medic ginecolog
[email protected]
www.emedonline.ro