Prevenția

Trebuie să-i spun partenerului că am sifilis ?
Da. Apoi partenerul dvs. poate afla dacă și el/ea are sifilis. Dacă dvs. vă jenați să-i spuneți , medicul dvs. vă poate ajuta.

Preventia

Modul cel mai sigur de a evita transmiterea de boli cu transmitere sexuală, inclusiv sifilisul, este abținerea de la contacte sexuale sau rămânerea într-o relație monogamă reciprocă pe termen lung cu un partener care a fost testat și se știe ca este neinfectat.

Evitarea alcolului și a drogurilor poate de asemenea să ajute la împiedicarea transmiterii sifilisului deoarece aceste activități pot conduce la comportamente sexuale de risc. Este important ca partenerii sexuali să discute unul cu celalalt despre situatia lor privind HIV/SIDA precum și istoria legata de alte boli cu transmitere sexuală astfel încât să se poată lua măsuri preventive.

Bolile ulceroase genitale, cum este sifilisul, pot aparea atât în zonele genitale ale bărbăților și femeilor acoperite sau protejate de un prezervativ cât și în zonele care nu sunt acoperite. Folosirea corecta și consecvența a prezervativelor poate reduce riscul de sifilis, precum și de herpes genital numai când este protejată zona sau locul infectat de o posibilă expunere.

Prezervativele lubrefiate cu spermicide (in special Nonoxynol –9 sau N-9) nu sunt mai eficiente decat alte prezervative lubrefiate in privinta protectiei fata de bolile cu transmitere sexuala. Pe baza descoperirilor rezultate dintr-o serie de cercetari , N-9 poate el insusi cauza leziuni genitale, asigurand o poarta de intrare pentru HIV/SIDA si alte boli cu transmitere sexuala. Transmiterea unei boli cu transmitere sexuala, inclusiv sifilisul, nu poate fi prevenita prin spalarea organelor genitale, urinarea si/sau dus dupa contactul sexual. Orice scurgere neobisnuita, rana sau iritatie, in special in zona organului genital, trebuie sa fie un semnal pentru abtinerea de la contact sexual si consultarea imediata a doctorului.

Autor Dr. Roxana Rosca
medic ginecolog
[email protected]
www.emedonline.ro