RESURSE PENTRU INVATARE

Care sunt semnele şi simptomele sifilisului ?

Sifilisul primar

Sifilisul primar se manifestă după o perioadă de incubaţie de 10-90 de zile (media este de 21 de zile) cu o iritaţie primară. În timpul perioadei iniţiale de incubaţie, indivizii sunt asimptomatici. Iritaţia, denumită sancru, este o ulceraţie a pielii, dură şi nedureroasă, ce apare într-o zona expusă sexual cum ar fi pe penis, în gura sau in regiunea anală. Uneori sunt prezente multiple ulceraţii. Glande inflamate, nedureroase (noduli limfatici) sunt adesea prezente în regiunea sancrului, cum ar fi în zona genitală a persoanelor cu leziuni pe penis. Leziunea primară poate persista timp de 4-6 saptamani şi apoi se vindecă spontan numai pentru ca boala să reapară câteva luni mai târziu ca sifilis secundar dacă cel primar nu este tratat.

Sifilisul secundar

Sifilisul secundar este un stadiu sistemic al bolii însemnând că poate implica diverse sisteme de organe ale corpului. Semnele şi simptomele sifilisului secundar pot începe la 2-10 săptămâni după ce apare sancrul şi pot include :

  • o iritaţie de culoare roşie sau brun-roşcată, o erupţie de mărimea unei monede mici oriunde pe corp inclusiv pe palme şi talpi. În zonele umede ale corpului, iritaţia se transformă în leziuni albicioase late şi plate numite condylomata lată
  • febră
  • oboseală şi un vag sentiment de disconfort
  • usturimi şi mâncărime (prurit)


Plăgi ale mucoasei pot apărea şi pe organele genitale şi în gură. Un pacient cu sifilis este cel mai contagios cand are sifilis secundar. Alte simptome frecvente în acest stadiu includ durere în gât, indispoziţie, pierdere în greutate, anorexie , dureri de cap, inflamaţii ale meningelui şi ganglioni limfatici măriţi. Rar apar : o meningită acută care se manifestă la aproximativ 2% din pacienţi, hepatita , boala renală , gastrita hipertrofică , proctita , colita ulceroasă , formaţiuni rectosigmoidale , artrita , periostita , neurita oftalmică , irita şi uveita . Aceste semne şi simptome pot dispare în câteva săptămâni sau pot apare şi dispare în mod repetat timp de un an.

Sifilisul latent

La unele persoane, stadiul secundar poate fi urmat de o perioadă numită sifilis latent –în care nu este prezent nici un simptom. Semnele şi simptomele pot să nu mai revină niciodata sau boala poate progresa catre un stadiu tertiar.

Sifilisul terţiar

Apoi, cu sau fară un stadiu latent, care poate dura 20 de ani sau mai mult, se poate dezvolta stadiul terţiar al bolii.
Sifilisul terţiar este tot un stadiu sistemic al bolii şi poate cauza o varietate de probleme în tot corpul inclusiv :

  • o dilatare anormală a vasului care pleacă de la inimă (aortă), ceea ce duce la probleme coronariene ;
  • dezvoltarea de noduli mari ( inflamaţii) în diferite organe ale corpului ;
  • infecţia creierului care conduce la accident vascular cerebral , confuzie mentală , meningită , probleme de simă sau slăbiciune (neurosifilisul) ;
  • implicarea urechilor conducând la surditate

 
Deteriorarea înregistrată de organism în timpul stadiului terţiar al sifilisului este severă şi poate fi mortală.
Unele persoane cu sifilis nu au nici un semn al infecţiei. La alte persoane, semnele pot fi foarte uşoare. Aceste persoane ar putea chiar să nu ştie că au sifilis. Dar, chiar dacă nu au semne, sau semnele dispar de la sine, germenii totuşi sunt vii. Ei pot cauza serioase probleme de sănătate mulţi ani mai târziu.

Autor Dr. Roxana Rosca
medic ginecolog
roxana.rosca@emedonline.ro
www.emedonline.ro

Taguri

Cât de des vă întrebați copilul despre ce s-a mai întâmplat la școală?

zilnic
de două ori pe săptămână
la sfârșitul săptămânii
o dată pe săptămână
o dată pe lună
Rămâi la curent cu noutăţile noastre.
Înscrie-te la newsletter şi iţi vei primi săptămânal un e-mail cu tot ce e nou pe platforma de educaţie

Mulțumim pentru materiale!”

Kristof Veronica

 ”Materialele didactice sunt foarte frumoase si adecvate pentru varsta prescolara.Felicitari celor care le-au creat!”

Bida  Maria

 ”Frumoasa idee. Multumim pentru tot ajutorul acordat! Aveti idei minunate!”

Marina Vintilescu

Care sunt semnele şi simptomele sifilisului ?

Revista Tus - revista online pentru copii