Ancheta EU Kids Online

Comunicat de presă din partea London School of Economics and Political Science, 21 octombrie 2010

Acest raport prezintă rezultatele inițiale dintr-o anchetă nouă și unică, elaborată și condusă conform unor standarde riguroase de rețeaua EU Kids Online. Proiectul a fost finanțat prin programul Safer Internet al Comisiei Europene pentru a obține date empirice în vederea fundamentării politicilor legate de siguranța pe internet.

Unul din opt copii are experiențe online care îl supără, după cum arată un nou studiu la nivel european

Mai mult de unul din opt copii au fost deranjați sau supărați de conținuturi de pe internet, arată raportul EU Kids Online bazat pe interviuri cu 23.000 de copii cu vârsta între 9 -16 ani din 25 țări europene.
Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că majoritatea copiilor nu au avut experiențe supărătoare pe internet și adesea se simt confortabil în a face lucruri pe care unii adulți le consideră riscante.

În timp ce 12% dintre copii spun că au fost deranjați sau supărați de experiențe online – inclusiv expunerea la pornografie, mesaje sexuale sau agresive/ hărțuire sau conținut potențial dăunator generat de utilizatori- proiectul a dezvăluit și faptul că părinții adesea nu cunosc riscurile la care au fost expuși copiii lor. De exemplu, dacă un copil a fost hărțuit online, mai mult de jumătate dintre părinți nu știu că acest lucru s-a întâmplat.

În situația copiilor care au experimentat unul din aceste riscuri, părinții nu și-au dat adesea seama de următoarele aspecte: 41% dintre părinții ai căror copii au văzut imagini sexuale online spun ca aceștia nu au văzut așa ceva; 56% dintre părinții ai căror copii au primit mesaje răutăcioase sau dăunătoare online spun ca aceștia nu au primit așa ceva; 52% dintre părinții ai căror copii au primit mesaje sexuale online declară că aceștia nu au primit așa ceva; 61% dintre părinții ai căror copii s-au întâlnit offline cu cineva cunoscut online, spun ca aceștia nu au făcut așa ceva. Deși incidența acestor riscuri afectează o minoritate a copiilor în fiecare dintre cazuri, nivelul subestimării acestor riscuri de către părinți este mai mult decât substanțial.

Proiectul EU Kids Online coordonat de London School of Economics and Political Science (LSE) a aflat de asemenea ca vârsta primei utilizări a internetului de către copii este în scădere – în medie 7 ani în Suedia și 8 ani în câteva dintre țările nord-europene, inclusiv Marea Britanie. 

Operatorii, care au discutat cu copii cu vârsta între 9 și 16 ani, au aflat că pentru cei mici, cel mai dificil /supărător este să fie expuși la materiale nepotrivite, dăunătoare pe internet. Studiul recomandă direcționarea fondurilor și a măsurilor preventive către copiii de vârstă mică, pentru a reduce riscurile și a spori oportunitățile oferite de internet.

Echipa de cercetare a coordonat colectarea datelor în 25 de țări europene pentru raportul intitulat Risc și siguranță pe internet. Proiectul este finanțat de Comisia Europeană prin Programul „Safer Internet” și a fost prezentat la Luxemburg la „Safer Internet Forum”.

Cehia, Estonia, Lituania și Suedia sunt țările în care copiii sunt în cea mai mare măsură expuși la risc, în timp ce Italia, Portugalia și Turcia prezintă riscul cel mai scăzut. 

Cu toate acestea, cercetătorii au aflat că un număr mai mare de copii online înseamnă cu atât mai multe oportunități, dar și riscuri, și că riscurile adesea nu duc la rău efectiv.

Sonia Livingstone, unul dintre autorii raportului și profesor în media și comunicare la LSE, declară: „Acest studiu arată cum copiii intră pe internet la vârste din ce în ce mai mici și mai des ca oricând. Internetul este o parte importantă a vieții copiilor din Europa, aceștia folosindu-l pentru o varietate de lucruri care sunt adesea benefice, cum ar fi teme pentru școală, jocuri, video și mesagerie instant. Chiar dacă este îngrijorător că unii copii au fost supărați de lucruri pe care le-au întâlnit online, e important să punem acest fapt în balanță cu beneficiile și să înțelegem că riscul nu duce întotdeauna la rău efectiv”.

„De exemplu, hărțuirea online (cyber-bullying) este comportamentul cel mai probabil să supere copiii, dar este cel mai rar întâlnit risc dintre toate pe care le-am investigat. Copiii cei mai mici sunt cei care au cele mai mari greutăți în a trece peste experiențele supărătoare și în această zonă guvernele ar trebui să promoveze acțiuni de protecție și educație”.

Alte rezultate ale studiului au inclus:

Jumătate dintre copii spun că e mai ușor să fie ei înșiși online decât în viața reală

Băieții adolescenți sunt mai expuși la imagini sexuale în timp ce fetele primesc în mai mare măsură mesaje supărătoare – totuși fetele sunt în mai mare măsură decât băieții supărate de riscuri online.

Unul din opt copii au văzut conținut generat de utilizatori care promovează ura rasială sau anorexia.

48% dintre copiii care folosesc internetul au acces din propria lor cameră, iar aproape unul din trei copii (31%) au acces prin telefonul mobil sau alt dispozitiv portabil.

Mulți dintre copiii de 11-12 ani nu au cunoștințe de bază legate de siguranță, cum ar fi să schimbe setările pentru informații personale sau să blocheze contacte nedorite. 

Țările cuprinse în raportul  EU Kids Online sunt: Austria, Belgia, Bulgaria, Cipru, Cehia, Danemarca, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Ungaria, Irlanda, Italia, Lituania, Olanda, Norvegia, Polonia, Portugalia, România, Slovenia, Spania, Suedia, Turcia și Regatul Unit. 

Raportul complet EU Kids Online report, Riscuri și siguranță pe internet, a fost lansat simultan în Londra, Luxemburg și Goteborg joi, 21 octombrie, și este disponibil pe site-ul  www.eukidsonline.net

O versiune extinsa, incluzând recomandări și noi rezultate legate de medierea parentală, va fi publicată în noiembrie.

Comentează acestă anchetă