Revista școlii - "Anotimpuri"

Descarcă revista în format pdf aici

DIN CUPRINS:

Calendar:

·De prin școală adunate: „Povestindu-ne amintirile”

– Concurs ,,Ion Creangă”

· Sărbătorile lunii martie

– Mărțișorul

· Sărbătoarea de Paște

· Ziua Mondială a Poeziei

· Ziua Pămâtului

· Ziua Europei

· Calendar literar

· Eu scriu, tu scrii,… noi scriem!(Alexandra, Anca, Andrada, Anisia, Bianca, Casina, Diana, Georgiana,Ioana, Mara, Monica, Paul, Radu, Raluca, Roxana, …)

· Sighișoara

· Invențiile

· S.O.S. Natura!

· Anii de gimnaziu… în imagini!

Colectivul de redacție:Georgiana Borda, VIII BCătălina Cociș, VIII BBianca Florea, VII BPaula Florea, VIII BAnisia Ilioasa, VIII BRaluca Păcurar, VIII BMonica Vuță, VIII BPaul Chirteș, VII BAlexandra Matei, VII BMara Oprea, VII BAnca Lazăr, VI BBlanka Mihaly, VI BRoxana Moldovan, VI BIoana Moca, V B

Coordonatori: Saveta Evi, directorVeselina Jozsa, prof. lb. română

Profesori colaboratori: Elena Breja, Diana Dan,(corectori)

Sponsori: Anamaria Gălățean, Veselina Jozsa, (profesori)

Elena Domocoș (bibliotecara Gimnaziului”Dacia”)
[email protected]

 

Articole din revistă

 

O întâmplare neașteptată

Era o zi frumoasă de vară. Soarele strălucea peste câmpia cu mii de flori și fluturi, iar eu stăteam la umbra unui cireș, așteptând ca bunicii mei să termine de adunat fânul. M-am plictisit, așa că am decis să mă duc și să-i strâng bunicii un buchet de flori. Adunând florile, dintr-o dată am văzut ceva mișcându-se

în iarbă. Îmi era puțin frică, dar m-am apropiat ca să văd ce se ascunde printre flori. Spre surprinderea mea, era un iepuraș alb. El a început să fugă, iar eu l-am urmărit.

Văzând că el merge într-o anumită direcție pe care nu am mai văzut-o, o pădure întunecată, mi-am făcut curaj și l-am urmărit. Mergeam încet, cu pași mici, uitându-mă peste tot, dar îl pierdusem. Am decis să mă plimb prin pădure, poate mai adun ceva flori pentru buchetul bunicii. Dintr-o dată văd un perete făcut numai din crengi cu frunze bogate și viu colorate. Mă apropii și trec printre ele, iar când ajung în cealaltă parte, descopăr un tărâm de vis, plin de flori ciudate, cum nu mai văzusem niciodată. Încerc să iau una albastră, care mi s-a părut mai deosebită. Când să o ating, o voce mă întreabă de ce vreau să iau viața acelei flori. M-am întors să văd cine e și spre mirarea mea, era

iepurașul! Nu-mi venea să cred. Mi-a zis că el a vrut să vină aici ca să văd ceva ce nimeni nu a văzut, iar dacă duceam acum floarea bunicii, dezvăluiam un secret păzit mult timp de iepuraș, locul unde creșteau astfel de flori. Așa că am decis să păstrez secretul numai pentru noi doi, astfel să nu se afle de el și să nu dispară florile odată găsite.

Așa că m-am împrietenit cu iepurașul, dar trebuia să plec, pentru că se înserase. M-a condus până la locul în care ne-am întâlnit, în acea lume de vis, unde numai gândurile se aud, unde murmură ușor apa cristalină, iar animalele trăiesc o viață liniștită și lipsită de pericole.Am ajuns la timp înapoi, chiar când bunicii mei terminaseră de strâns fânul. Dându-i bunicii buchetul de flori, ea s-a bucurat foarte mult. Abia așteptam zilele când să mă duc cu ei la fân, spre mirarea lor. Știau că mie nu-mi plăcea defel să merg pe dealuri, dar din acea zi îndrăgeam asta… mă chema tărâmul de poveste.

Alexandra Fodor, a VIII-a B

S.O.S natura...Pungile de placstic

În fiecare an, la nivel mondial se consumă aproximativ între 500 de bilioane și1 trilion de pungi de plastic. Mai puțin de 1% din pungi se reciclează. Este maicostisitor să reciclezi o pungă decât să produci una nouă. Reciclarea unei tone de pungi de plastic costă 400$; aceeași cantitate se vinde în magazine, materie primă, la 32$.Pungile de plastic sunt purtate pretutindeni... Animalele, neștiind ce sunt saucrezând că sunt mâncare... le mănâncă și ...MOR! Unele mor, încâlcindu-se în punga de plastic fără speranță...

Atunci....Ce e de făcut?

Dacă folosim o sacoșă de pânză economisim:

1) 6 pungi de plastic pe săptămână;

2) 24 de pungi de plastic pe lună;

3) 288 de pungi de plastic pe an;

4) 22,176 de pungi de plastic în timpul unei vieți medii.

Dacă 1 din 5 persoane din țara noastră ar face acest lucru, am economisi1.330.560.000.000 de pungi de plastic în timpul vieții noastre. Bangladesh a interzis pungile de plastic. China a interzis pungile de plastic și economisește 37 de milioane de barili de petrol pe an datorită acestei decizii. Irlanda a fost prima țară din Europa care a pus taxe pe pungile de plastic, începând cu 2002. În acest fel, a redus consumul cu 90%. În 2005, Rwanda a interzis și ea pungile de plastic.

AȘA AU MAI FĂCUT ȘI ALTE ȚĂRI...Din ce sunt facute pungile de plastic?Pungile de plastic sunt făcute din polietilenă, un plastic care se obține dinpetrol!! Acesta ar trebui să fie un semn de exclamare pentru noi... oamenii!!!!!

 

Dacă ai voință, poți!

Diana Bucur clasa aV-a A