Răcelile pot cauza infecții al urechilor - metode de prevenire

 

Ce sunt infecțiile urechii mijlocii?

Urechea mijlocie este partea mică a urechii din imediata apropiere a timpanului. Se poate infecta atunci când germenii din nas sau din gât ajung în apropierea urechii.
Infecțiile urechii mijlocii apar de obicei odată cu infecțiile căilor respiratorii superioare, cum este cazul unei răceli. În timpul acesteia, suprafața tubului lui Eustache se poate inflama și bloca. Se adună lichid în urechea mijlocie, creându-se astfel un teren propice dezvoltării bacteriilor și virușilor, respectiv creării unei infecții a urechii.

În timp ce corpul încearcă să se lupte cu infecția, în ureche se creează puroi. Se adună și mai mult lichid ce ajunge să preseze timpanul, cauzând durere și uneori pierderea auzului. Febra durează de obicei de la una la două zile; durerea și plânsul durează 3-4 ore. După aceea, unii copii au dureri intermitente până la 4 zile, deși cei mici pot avea astfel de dureri până la 9 zile. Tratarea copiilor cu antibiotice poate întârzia aceste simptome cu aproximativ o zi, relatează un studiu realizat pe 240 copii cu vârsta cuprinsă între 6 luni – 2 ani. În orice caz, în până la 80% din cazuri sistemul imunitar se poate lupta cu infecția și poate vindeca urechea fără a fi nevoie de administrarea acestor medicamente.

În cazurile mai grave, o cantitate mai mare de lichid poate crește presiunea asupra timpanului până acesta se rupe, permițând lichidului să se scurgă. În acest caz, febra și durerea dispar de obicei și infecția se vindecă. Timpanul se vindecă de la sine, de obicei, în doar câteva săptamăni.
Uneori apar complicații cum este cea numită otită medie cronică supurativă (o infecție a urechii cu scurgeri cronice); ea poate aparea in urma infectiilor repetate ale urechii.

Acumularea de lichid în urechea mijlocie (otita medie cu efuziune)

Majoritatea copiilor care au o infecție a urechii vor avea în continuare o cantitate de lichid în spatele timpanului până la 2 săptămâni după tratamentul infecției. În majoritatea cazurilor lichidul se elimină într-o lună. În orice caz în jur de 10% dintre copii au încă acumulări de lichid până la 3 luni după ce s-a vindecat o infecție. Pot apărea probleme de auz deoarece lichidul afectează funcționarea urechii mijlocii.

Această situație este numită otită medie cu efuziune. De obicei nu apar infecții.
Otita medie cu efuziune poate apărea chiar în cazul în care un copil nu a suferit o infecție a urechii sau o infecție a căilor respiratorii superioare. Ea este cauzată de alte tipuri de blocaje ale tubului lui Eustache.
În cazuri rare, pot apărea complicații de la infecția urechii medii până la acumularea de lichid. Exemple pot fi pierderea auzului sau ruperea timpanului.

Care sunt cauzele unei infecții ale urechii mijlocii?

Un mic tub face legătura între ureche și gât. Acest tub se poate umfla atât de mult din cauza unei răceli, încât ar putea bloca lichid înăuntrul urechii. Astfel se creează un loc ideal pentru creșterea microbilor și poate apărea o infecție.
Infecțiile urechii apar în majoritatea cazurilor la copii mici deoarece tuburile lor sunt foarte mici și se blochează mai repede.

Care sunt simptomele?

Simptomul principal al unei infecții este durerea – ușoară sau mai puternică. Bebelușii și copiii foarte mici se pot agita foarte tare din cauza ei. Este foarte posibil să se tragă de urechi și să plângă. Pot avea probleme cu somnul sau poate apărea și febra.

Veți vedea un lichid gros, gălbui care se scurge din ureche. Aceasta se întâmplă când infecția a spart timpanul și lichidul a fost eliminat. Nu este o problemă gravă și de obicei îndepărtează durerea. Timpanul se vindecă singur. Când lichidul se acumulează, dar nu se produce infecția, copiii spun că au urechile înfundate. Pot avea probleme cu auzul în timpul infecției, însă acesta revine de obicei la normal când lichidul se elimină. Lichidul se poate scurge în câteva săptămâni.

Cum se diagnostichează înfecția urechii mijlocii?

Doctorul vă va vorbi despre simptomele copilului dvs. Va investiga urechea folosind un instrument special cu o luminiță la capăt, cu ajutorul căreia poate vedea timpanul și poate să-și dea seama dacă există acumulări de lichid în spatele lui. Examinarea nu este foarte deranjantă, depinde de sensibilitatea fiecărui copil.

Examinări și teste

Infecțiile urechii mijlocii sunt în general diagnosticate ținându-se cont de bolile avute, de un examen fizic general și de unul al urechii.
Cand apare o infecție, printr-o otoscopie pneumatică se observă că timpanul are o culoare roșie sau galbenă și că este inflamat. În cazul în care lichidul apare fără infecție (otita medie cu efuziune), timpanul apare ca și cum ar fi tras înăuntru. În ambele cazuri, timpanul nu va fi elastic atunci când veți împinge aer în ureche.

Pot exista alte teste precum:

”¢    Timpanometrie, care testează mișcarea timpanului. Se folosește un aparat care se pune exact în interiorul urechii. Acesta modifică presiunea aerului din ureche, apoi măsoară cum reacționează timpanul.
”¢    Teste de auz. Un test de auz este recomandat copiilor care au avut lichid într-una sau în ambele urechi (otita medie cu efuziune). Testele de auz pot fi făcute mai devreme de  luni dacă se suspectează probleme de auz.
”¢    Timpanocenteza. Când lichidul rămâne în spatele timpanului (otita cronică medie cu efuziune) sau dacă infecția continuă chiar după folosirea antibioticelor, timpanocenteza poate scoate lichidul din ureche. Doctorul folosește un ac pentru a împunge timpanul și îl trage afară. De obicei se relevă o mostră și este trimisă pentru analize. Aceste analize vor arăta ce bacterie cauzează infecția și care este cel mai bun tratament.
”¢    Testele de sânge, care se fac dacă apar probleme de imunitate.

Cum se tratează?

Majoritatea infecțiilor ale urechii dispar de la sine. Vă puteți trata copilul acasă cu antibiotice precum acetaminophen (Tylenol sau Tempera), un prosop cald peste ureche etc. Nu administrați aspirină copiilor sub 20 de luni. Doctorul vă poate da picături pentru urechi cu scopul de a calma durerea copilului.

Se poate întâmpla ca după o infecție, un copil să nu mai audă bine o perioadă. Apelați la doctor dacă ea depășește 3 sau 4 luni. Copiii trebuie să audă pentru a învăța să vorbească bine.

Doctorul vă poate prescrie antibiotice pentru infecțiile ale urechii, însă ele se tratează mai bine fără. Trebuie oricum să discutați despre acest subiect cu doctorul. Administrarea lor depinde de vârsta copilului dvs. și de cât de gravă este infecția.

Intervențiile chirurgicale minore precum introducerea de tuburi în ureche vă poate ajuta în cazul în care copilul are probleme de auz sau infecții repetate.

Pot fi infecțiile de ureche prevenite?

Există multe modalități de prevenire a infecțiilor de urechi: nu fumați. Infecțiile urechii apar de obicei la copiii care sunt înconjurați de fum de țigară. Până și fumul din haine sau cel din păr îi poate afecta. Spălarea mâinilor și orice altă metodă  de imunizare, pot ajuta mult copilul.

De asemenea, asigurați-vă că micuțul nu va adormi sugând din biberon și încercați să micșorați numărul persoanelor care au grijă de el.

Puteți preveni infecțiile de ureche ale copilului dvs. urmând instrucțiunile:
”¢    Nu fumați. Infecțiile de urechi apar de cele mai multe ori la copiii care stau în fum de țigară acasă. Chiar și fumul de țigară din păr și haine îl poate afecta.
”¢    Alăptați-vă copilul la sân. Se știe că alăptatul la sân poate reduce riscurile de infecții de urechi, în special dacă ele sunt moștenite din familie. Dacă hrăniți copilul cu biberonul, nu îl lăsați să sugă atunci când este întins.
”¢    Spălați-vă des pe mâini. Spălatul pe mâini oprește râspândirea infecției prin distrugerea microbilor.
”¢    Vaccinați-vă copilul. Vaccinările nu previn neapărat infecțiile însă pot preveni alte boli precum gripa hemofilică (Hib) și gripa obișnuită, ambele putând provoca infecții ale urechii. Vaccinați-vă copilul la vârsta sugerată de sistemul sanitar național.
”¢    Vaccinați-vă copilul cu vaccinul pneumococal conjugat (PCV) – poate ajuta la reducerea infecțiilor urechii.
”¢    Duceți-vă copilul la un centru mic de sănătate pentru copii. Mai puțini copii înseamnă mai puține contacte cu bacterii și viruși. Copiii de la cămin pot răspândi mai ușor bacteriile de la unii la alții.
”¢    Nu îi dați copilului suzetă. Încercați să îl dezobișnuiți de ea după vârsta de 6 luni. Copiii care încă o folosesc după 1 an, au mai multe șanse de infecții de urechi.

Articol preluat de pe www.gradinite.com