Jucării pentru copii de grădiniță

M-am oprit în fața vitrinei, admirând o păpușă. Fără să vreau m-am trezit în magazin. Așteptând la casa de marcat, n-am putut să nu observ cine ce și-a pus în coșul de cumpărături. Majoritatea cumpărătorilor au sacrificat mulți bani pe jucării de calitate slabă și plictisitoare copiilor: mașini cu telecomandă, roboți, arme, păpuși grimate și împopoțonate.

Copiii de grădiniță își petrec o mare parte din timp jucându-se, alcătuind simboluri, vorba cunoscutului psiholog Jean Piaget. Așa învață să înțeleagă semnificația propriilor acțiuni identificându-se cu rolurile sociale. Prin activitatea de joc ei dobândesc diferite aptitudini și cunoștințe. Roboțeii, mitralierele și mașinile cu telecomandă însă nu fac pe cei mici mai inteligenți. Sunt doar scumpe. Influențați de reclamele de la televizor și de colegii de grupă, mulți copii își doresc aceste jucării needucative. Neanalizând situația, de cele mai multe ori părinții le fac pe plac copiilor. Mulți nu se gândesc că prezentarea unei jucării educative într-o manieră atractivă poate determina copiii să renunțe fără resentimente la cele necorespunzătoare.

Jucăriile alese cu chibzuință pot fi educative și distractive în același timp. În magazine se găsesc jucării formate din piese asamblabile, copiii creându-și cu ușurință propriile vehicule. Cu prețul unei mașinuțe cu telecomandă putem cumpăra două jucării de asamblare.

Asamblând elementele, copiii dobândesc cunoștințe de care au mare nevoie la învățarea cititului și scrisului. Aceste seturi de jucării exersează răbdarea, motricitatea fină, memoria, vederea copiilor în spațiu dar și perspicacitatea acestora. Printre ele se enumeră puzzle-ul, jocurile mozaic și de construcții etc.

Înainte de a face cumpărăturile, e bine să studiem modelul pe care vor imita copiii noștri. Fetițele se simt deseori ca rățușca cea urâtă pe lângă păpușile cu talie de viespe și împopoțonate cu bijuterii. Cum e mediul așa e și copilul! Cei mici au tendința să se comporte, parcă ar fi altceva sau altcineva. Această formă de joc, caracteristic copiilor de grădiniță este cea de creație. Nu-i de mirare că visul fiecărei fete de grădiniță e să devină o domnișoară cu părul vopsit și plină de podoabe. 

Să nu uităm de păpușile tradiționale, frumoase și dragi copiilor! Prințesele cu o fizionomie plăcută și naturală conturează frumos personalitatea fetelor, dându-le finețe și eleganță. Păpușile din cârpă, făcute împreună cu mama valorează mai mult decât o mie de domnișoare, ca niște umbre trecând pe drum. Păpușa bebe e numai bună pentru exersarea rolului de mamă.

Ni se întâmplă des să cumpărăm cea ce e la modă fără să ne dăm atenție jucăriilor care dezvoltă multilateral copiii. Personajele din teatrul de păpuși, confecționate de regulă din pânză sunt alcătuite dintr-un cap și două brațe. Ele se îmbracă pe mână de către mânuitor. Dezvoltă procesele cognitive, și aduc la suprafață tot ce e greu de exprimat prin cuvinte. Cu setul de doctor se dezvoltă vocabularul și îl putem folosi pentru diminuarea anxietății copilului față de spital. Setul de coafor are rolul de instrument, care îi ajută pe fete să se familiarizeze cu rolul de femeie.

Evidențierea, lăudarea aptitudinilor celor mici poate fi o altă strategie de orientarea lor spre alte tipuri de jucării.”Tu ști deja să modelezi peștișori din plastilină. Pictezi fluturi. Poți descifra un puzzle și uite ce isteț te-ai făcut! Ursulețul tău bolnav s-a vindecat de la ceaiul pe care i l-ai  fiert  ieri. Copiii care știu să facă așa de multe lucruri au crescut mari și ei se joacă cu jucării pentru copii mari.”

Se poate întâmpla ca toate metodele noastre să eșueze și copilul să rămână fixat pe un obiect anume. Acei părinți care au umplut camera de copiii cu jucării needucative și de prost gust ar fi bine să spună un NU categoric insistențelor copilului. Copiii ale căror cameră e plină de jucării educative în schimb pot  primi rar un roboțel sau o mașină cu telecomandă.

Jucăria bună nu e plictisitoare, nu se depune praf pe ea și nu zace săptămâni întregi în colț. Oriunde călcăm, ne împiedicăm de ea. Noaptea ne supraveghează somnul. Ziua ne îndeamnă să parcurgem drumeții pline de aventură și ne transformă în cea ce dorim să fim. Ne face puternici, rezistenți și eroi.

Articol scris de : Molnár Imola