Igiena de bază la copii

Bacteriile se află peste tot în jurul nostru. Plutesc liber prin aer și au devenit rezistente la jucăriile preferate ale copiilor dumneavoastră. Se află pe consola video, vă aștepată pe clanța de la baie și sunt aduse în casa și pe încălțăminte.

În timp ce copiii consideră că nu trebuie să facă nimic, dumneavoastră trebuie să aveți o tactică bine definită pentru a le elimina. Veți da în mod vigilent fiecare cameră cu dezinfectant, veti șterge suprefețele cu substanțe cu clor și veți cumpăra săpunuri antibacteriene și dezinfectant pentru mâini sperând să omorâți microbii și să preveniți îmbolnăvirile. Și în timp ce toate acestea sunt eforturi bune și nobile, cea mai bună modalitate de a vă păstra copilul sănătos este de a-l învăța regulile unei igiene personale corecte.

Curat și sănătos

Când copilul dumneavoastră era bebeluș, adorați mirosul dulce al pielii lui. Nu puteați rezista acelor mâini lipicioase sau acelei fețe murdare de mâncare peste tot. Momentul băiței era o fericire – era un moment în care dumneavoastră și bebelușul vă puteați juca și crea o legatură.

În orice caz, copilul este un pic mai mare acum și mâinile și fața murdare și-au pierdut caracterul adorabil. Acea transpirație odată dulce mirositoare a devenit un pic cam supărătoare și înțepătoare, iar momentul băii a devenit o luptă a voințelor (se pare ca el a dezvoltat o aversiune față de apă și preferă acum să rămână murdar mai degrabă decât curat ca lacrima).

O igienă bună nu presupune doar a păstra copilul prezentabil, ci este o metodă activă de a preveni contractarea bolilor. Este atât de simplu: un copil curat este un copil sănătos. Igiena corectă este vitală pentru școlari și preșcolari deoarece majoritatea bolilor sunt contractate în școala sau grădinița unde se află împrăștiați virușii. Când îi invățați de mici, igiena corectă poate duce la un stil de viață curat și sănătos. Odată ce copilul ajunge la pubertate, nevoia de a păstra o bună igienă va deveni mai evidentă când schimbările hormonale produc un miros mai puternic al corpilui și un păr și o piele mai uleioasă. Nu așteptați până atunci pentru a-i învăța importanța unei igiene corecte. Începeți azi cu strategiile de bază pentru a vă ajuta copilul să fie curat și sănătos.

Mâinile

Când vine vorba despre microbi nimic nu îi împrăștie mai repede decât mâinile noastre. Evidențiați importanța spălatului pe mâini pentru toată familia – în special pentru copiii care  consideră că nu e greșit să strănute în mâini și apoi să ia prăjituri din borcan.

Mâinile ar trebui spălate:

”¢    Înainte de fiecare masă sau gustare
”¢    Înainte și după ce preparați mâncarea
”¢    Înainte să aveți grijă de un bebeluș
”¢    După ce intrați în casă
”¢    După ce mergeți la baie
”¢    După ce vă jucați cu animalul familiei
”¢    După ce schimbați nisipul pisicii sau curățați cușca unui animal
”¢    După ce strănutați sau vă suflați nasul
”¢    După ce duceți gunoiul.

Igiena este o tehnică

Uitați de dezinfecantele de mâini și toate acele săpunuri antibacteriene (nu vreți să omorâți toți microbii, unii sunt folositori și necesari pentru a păstra un sistem imunitar sănătos). Un simplu spălat pe mâini cu un săpun și apă caldă este mai mult decât de ajuns. Mâinile trebuie frecate și clătite bine cel puțin 15 secunde, apoi șterse bine cu un prosop curat și uscat. Prosoapele de hârtie sunt cele mai indicate, așa că plasați chiar astăzi o rolă în baie.

De asemenea, învățați-vă copilul să nu își bage mâinile în gură sau în nas. Mâncatul unghiilor și scobitul în nas nu sunt doar o priveliște neplăcută, dar sunt și foarte neigienice.

Baia

Baia de sâmbătă seara era un lucru foarte des întâlnit în zilele bunicilor noștri, atunci când instalațiile sanitare erau un lux și obiceiurile de igienă zilnice erau un pic diferite. Acum majoritatea caselor se bucură de așa ceva și dușurile zilnice și băile din fiecare seară sunt foarte des întâlnite.

În orice caz, simplul fapt că aveți instalații sanitare nu înseamnă că cei mici le vor și folosi. Mulți copii urăsc băile din diverse motive: frica de apă, piele sensibilă, o întrerupere a momentelor de joacă, etc. Dar baia zilnică este esențială pentru păstrarea unui coprp curat și lispit de microbi. Copiii se vor bucura mai mult de momentul băii dacă acesta este distractive. Cumpărați-le săpunuri amuzante pentru copii și jucării pentru cadă și vorbiți cu ei în timp ce îi spălați.

Copiilor le place rutina (chiar dacă protestează), astfel că depinde de dumneavoastră să stabiliți un orar zilnic de îmbăiere.

Opțiuni de luat în considerare:
”¢    Baie sau duș înainte de culcare
”¢    Baie sau duș înainte de școală
”¢    Spălatul feței și al mâinilor înainte de masă

În timpul băii copiilor trebuie să li se arate cum să:
”¢    Își spele fața
”¢    Părul
”¢    Subrațul
”¢    Picioarele
”¢    Să își curețe unghiile și să și le taie (în cazul copiilor mai mici ar trebui să faceți voi asta)
”¢    Să își curețe urechile (ar trebui să își spele doar partea exterioară a urechii, inclusiv spatele acesteia unde se acumulează uleiuri și mizeria, cu un prosop)

Părul

Din categoria aversiunilor, alături de teama față de apă, există și aversiunea față de pieptănarea sau perierea părului. Mulți copii ajung să urască să li se perieze părul, unii încă de când sunt bebeluși. Perierea zilnică însă elimină părul și celulele moarte, distribuind uleiuri produse de scalp până spre vârful firului de păr. Perierea zilnică previne încurcarea părului, menținând aspectul îngrijit.

În mod tradițional, americanii tind să fie obsedați de spălarea părului, practicând spălarea sa zilnică. În orice caz, exemplul nu este decât un exces și nu este necesar pentru majoritatea copiilor. Spălarea zilnică a părului poate duce la un păr uscat, un scalp foarte sensibil și chiar la căderea părului (pentru că spălarea excesivă elimină uleiurile naturale atât de necesare părului). Învățându-vă copilul să se pieptene singur, nu va fi nevoie să i-l spălați mai des de o dată pe săptămână.

Când șamponați părul copilului, folosiți produse ușoare, special fabricate. Multe produse conțin  substanțe ce ajută la păstrarea părului neted, ceea ce face perierea și pieptănarea mult mai tolerabilă. Copiii cu părul extrem de creț au nevoie de mai mult balsam pentru a se evita ruperea firelor. Uleiuri ușoare cum este cel de nucă de cocos sau de migdale dulci pot fi aplicate părului uscat foarte creț o dată sau de două ori pe săptămână. Copiii activi ce stau mult afară și transpiră mult trebuie spălați mai des. Este în special valabil pentru cei ce ating pubertatea, când părul are tendința să fie mai uleios și să atragă mai mult mizeria.

În sfârșit, copilul trebuie tuns regulat, o dată la 4-6 săptămâni, pentru a preveni ruperea vârfurilor. Chiar și fetelor cu părul lung trebuie să li se taie regulat vârfurile.

Adevărul despre păduchi

Împotriva credinței populare, păduchii nu apar din cauza igienei precare. Păduchii sunt răspândiți când copiii își împrumută pieptenii, periile de păr sau căciulile. Cazurile de păduchi apar în general în școală sau în tabere unde aceste obiecte pot fi împrumutate.

Nu vă învățați copiii să își împrumute pieptenii, periile de păr, beretele, fesurile sau căciulile prietenilor și spălați-le căciulile preferate oricât de des. Pieptenii și periile de păr trebuie de asemenea spălate regulat în apă caldă cu săpun.

Încercați să îl controlați preventiv, din când în când, pe copil de păduchi. Aceștia se prezintă ca niște lindini albi la baza firului de păr. Pot arăta precum mătreața, dar nu pot fi eliminați prin periere și pieptănare. Dacă suspectați că micuțul are păduchi, verificați cu pediatrul sau farmacistul local care poate să recomande tratament fără rețetă.

Zâmbete strălucitoare

Acum cariile nu mai sunt la fel de des întâlnite ca înainte, aceasta datorită apei cu fluor și alimentației bogate în calciu. O altă metodă de a garanta sănătatea dinților este încurajarea perierii zilnice.

Bebelușilor și copiilor mici trebuie să li se spele dinții de către părinți cel puțin o data pe zi. Când copiii sunt mai mari (5 - 6 ani) ar trebui să se spele singuri. Asociația Dentară Americană (ADA) recomandă perierea de cel puțin două ori pe zi cu o periuță moale ce are un cap foarte mic astfel încât să ajungă în spatele dinților, acolo unde își fac cel mai des apariția cariile. Copiilor mai mari ar trebui să li se arate de asemenea și cum să folosească ața dentară.

Ca notă finală, asigurați-vă că ați arătat copilului tehnici corecte de periaj incluzând și curățarea limbii. Halitoza apare adesea la copii și cel mai adesea este o cauză a rutinii defectuoase de periaj. ADA nu recomandă folosirea apei de gură copiilor sub 12 ani în afară de cazurile în care este prescrisă de un dentist.

Mirosul

Copiii nu dezvoltă un miros aparte până nu ajung la pubertate, atunci când schimbările hormonale duc la un miros cel puțin înțepător. Mirosul picioarelor copiilor mici este cauzat de obicei de șosetele umede. Copilul trebuie să poarte mereu șosete cu orice fel de pantofi închiși. Fără o circulație corectă a aerului ce păstrează picioarele uscate, ciupercile pot apărea și trăi în călcâiele poroase. Țineți minte să aerisiți pantofii, în special dacă s-au udat. Puteți investi în branțuri ce pot fi spălate regulat pentru a se evita mirosurile neplăcute.

Șosetele de bumbac sunt ideale pentru a păstra picioarele uscate și reci. Copiii ar trebui să fie încurajați să își schimbe șosetele zilnic, în special dacă sunt activi. O altă modalitate de a elimina mirosurile neplăcute este folosirea pudrei de talc, aceasta scăzând și riscul de ciuperci ca piciorul-atletului sau altele. De asemenea copiii ar trebui descurajați să iasă desculți afară sau să stea desculți într-o casă cu animale care își petrec majoritatea timpului afară (exceptând faptul că aduc mizerie, animalele atrag și bacteriile ce trăiesc în sol). Papucii sunt o bună opțiune pentru casă, iar șlapii pentru afară.

Mirosul corpului copiilor mici nu vine de la ei, ci de la haine. Transpirația, mizeria, celulele moarte și mâncarea se imprimă în haine. Mirosul vine de la bacteriile ce cresc în acestea. Lenjeria poate fi destul de urât mirositoare în special în timpul verii, astfel încât ar trebui să vă încurajați micuțul să schimbe lenjeria zilnic. Lenjeria curată poate fi de bun simț pentru dumneavoastră, dar nu și pentru cel de 5 ani care iubește chiloțeii cu Powerpuff Girls pe care i-a luat bunica de ziua sa. Pastrați câteva perechi favorite la îndemână pentru a evita conflictele de igienă.

În final ajutați copiii să fie uscați și curați învățându-i să folosească pulbere pe bază de bicarbonat de sodiu. Îi poate proteja împotriva alergiilor și iritațiilor cauzate de umiditatea în exces. Copiii care nu au ajuns la pubertate nu au nevoie de deodorante sau antiperspirante, dar e bine să îi familiarizați cu acestea. Aveți grijă cu pudrele, deodorantele sau alte produse de toaletă ce conțin parfum. Acestea îi pot irita pe copiii cu alergii.

 

Articol preluat de pe www.gradinite.com

Lasă un comentariu

Pagina 1 din 1 1

#2 despina albu a scris in data de: 13.10.2013 05:44
Un articol ,,FB" Multumesc,am sa-l afisez ....este util si pentru Consilierea Parintilor. De cate ori gasesc articole importante,le pun intr-o mapa....c and vin parintii ,dimineata sau seara,rasfoiesc aceste articole.Majoritatea se bucura si-mi multumesc.
#1 Copilul a scris in data de: 23.08.2011 15:19
Igiena corespunzatoare ne ajuta sa ii ferim pe copii de bacterii. O igiena temeinica a copiilor si evitarea ca cel mic sa introduca tot ce gaseste in gurita il poate scapa de afte si alte infectii. Desi pare simplu de facut, igiena este uneori dificila de instituit ca obicei. Felicitari pentru articol!