Cele zece porunci ale educației copiilor mici de zi cu zi

 

Un părinte conștiincios:

1. anticipeză corect reacția copilului.

2. apreciază de mai multe ori pe zi cu enunțuri sincere, comportamentul adecvat al copilului.

De ex. Ai adunat jucăriile! Știam că ești un copil ordonat!

3. își exprimă afecțiunea față de copil prin gesturi și vorbe în fiecare zi. Să spunem copilului nostru ”te iubesc” durează doar 1 secundă pe zi. Cred că și cei mai ocupați părinți pot sacrifica 6 minute pe an din viața lor, pentru a-i face pe copiii lor fericiți și iubiți.

4. își cere scuze dacă a greșit sau l-a făcut pe copil să sufere.

5. îi lasă micuțului libertatea de mișcare, desigur în funcție de particularitățile vârstei. Copilul transpiră când fuge. Noi toți transpirăm când facem mișcare. Acesta este un adevăr, pe care noi suntem nevoiți să-l acceptăm, deci copilul nu trebuie să facă mai puțină mișcare.

6. îl îmbracă pe copil în funcție de temperatura de afară și nu în funcție de anotimp. Copilul înfofolit se mișcă greu, transpiră în hainele groase și ulterior i se face frig. Nu e de mirare că devine irascibil. Nici noi nu am savura o plimbare pe malul mării, la 40 de grade celsius, în costum de scafandru.

7. privește teoriile legate de educația copilului ca pe niște simple sfaturi și le aplică în funcție de nevoile și personalitatea copilului său, nu pentru că la momentul respectiv acestea sunt la modă.

8. îi oferă o altă activitate mai incitantă copilului mic, căruia îi cere să renunțe la ceva ce îi face multă plăcere. De exemplu, în loc să dăm copilul pur și simplu jos de pe hintă, de care s-ar ține cu ambele mâini, și cu dinții de ar putea, îi facem o ofertă mai atrăgătoare precum ”uite, e liber toboganul, hai să ne dăm și noi!”

9. îi lasă copilului libertatea de a-și exprima nemulțumirea, supărarea, frustrarea, arătându-i formele cele mai potrivite de exprimare.

10. nu se lasă influențat de ”gura satului”, care judecă după aparențe. Un copil preșcolar este în proces de formare, adică peste câțiva ani buni va deveni ”un educat” sau rămâne ”un necioplit.” Faptul că un copil de 3-4 ani nu stă neclintit în rând un sfert de oră, nevăzând nimic printre picioarele oamenilor, nu înseamnă că este isteric, sau îi lipsesc cei șapte ani de acasă. El este pur și simplu frustrat și își exprimă nemulțumirea conform particularităților vârstei. 

 

De Imola Ognean- profesor preșcolar