Carbohidrații și zahărul în alimentația copilului

Deși sunt cunoscuți prin faptul că provoacă obezitate, carbohidrații reprezintă cea mai importantă sursă de energie și sunt o parte necesară a unui un regim sănătos pentru copii și adulți.

Există două tipuri de carbohidrați:

  • Zaharurile simple (carbohidrați simpli) precum fructoza, glucoza și lactoza, care se găsesc mai ales în fructe,
  • Amidonul (carbohidrați complecsi) care se găsește în  anumite legume, pâine și cereale.

Cum procesează corpul carbohidrații și zahărul? Toți carbohidrații sunt divizați în zaharuri simple. Aceste zaharuri sunt absorbite în sânge. În timp ce nivelul de zahăr din sânge crește, pancreasul eliberează un hormon numit insulină, de care e nevoie pentru a transfera zahărul din sânge în celule, unde acesta poate fi folosit ca o sursă de energie.

Carbohidrații din unele produse (în special cele care conțin zaharuri simple și cerealele măcinate precum făina de grâu și orezul alb) sunt eliberați foarte repede și pot cauza o creștere rapidă a zahărului din sânge. Pe de altă parte, carbohidrații complecși (care se găsesc în cerealele integrale) sunt eliberați mai greu, permițând nivelului de zahăr din sânge să crească treptat. Mâncând produse care permit ridicarea nivelului de zahăr din sânge pot apărea probleme de sănătate, cum ar fi diabetul și probleme de inimă, deși aceste studii au fost făcute mai mult la adulți.

Nu toate produsele care conțin carbohidrați sunt dăunătoare sănătății copilului dumneavoastră, chiar dacă este vorba de carbohidrați complecși, (cei care se găsesc în cerealele intergrale) sau simpli (care se găsesc în fructe). Dacă carbohidrații erau chiar atât de dăunători, am fi avut o mare problemă, gândindu-ne la faptul că ei se găsesc în majoritatea produselor. Dar desigur, unele produse cu carbohidrați sunt mai sănătoase decât altele.

Surse bune de carbohidrați:

 

  • cereale integrale,
  • orez,
  • pâine cu cereale integrale,
  • fructe,
  • legume,
  • lactate ușoare în grăsimi.

O masă sănătoasă pentru copiii de peste 2 ani ar trebui să cuprindă între 50 – 60 % din calorii care provin din carbohidrați. Important este să vă asigurați că acei carbohidrați provin din surse bune și să îi reduceți copilului zahărul din alimentație.

Carbohidrații „buni” versus carbohidrații „răi”:

Carbohidrații au dat naștere multor discuții controversate în ultimii ani. De ce? Pentru că mulți experiți în medicină cred că excesul de carbohidrați rafinați (zaharurile rafinate din bomboane sau suc și cerealele măcinate precum orezul alb sau făina de grâu alb, care se găsește în multe paste și în pâine) au contribuit la creșterea nivelului de obezitate din Statele Unite.

Dar cum poate provoca mâncarea o astfel de problemă majoră? Bineânțeles, fără exercițiu fizic și mâncând porții mai mari de mâncare decât avem nevoie, suntem în acest fel vinovați pentru epidemia de obezitate. Oamenii tind să mănânce mai multe astfel de produse decât este necesar. Și foarte des, produsele precum sucul sau dulciurile nu ne oferă nutrienți, deci nu ar trebui să le mâncăm deloc.

Dar pentru că acești carbohidrați au avut o proastă reputație în ultimii ani, acest lucru nu înseamnă că zaharurile simple sunt dăunătoare. Carbohidrații simpli care se găsesc în multe produse nutritive – precum fructe, legume și lactate – ajută la creștere și la sănătate în general. De exemplu, fructele proaspete conțin carbohidrați simpli, dar conțin și vitamine și fibre.

Cerealele integrale par o alternativă mai sănătoasă. Dar ce le face atât de diferite de carbohidrați? Cerealele integrale sunt carbohidrați complecși și aceștia sunt:

”¢    Eliberați mai greu în organism,
”¢    Bogați în fibre,
”¢    Conțin vitamine și minerale.

Reducerea consumului de zahăr

Produsele care au mult zahăr adăugat (sucurile, prăjiturile, bomboanele, inghețata și unele băuturi din fructe) coțin foarte multe calorii și puțini nutrienți valoroși. Alimentația bogată în zahăr duce în general de obezitate. Consumul excesiv de poduse bogate în zahăr poate duce și la apariția cariilor.

În loc să îi oferiți copilului dumneavoastră mâncare săracă în nutrienți și bogată în zahăr, mai bine oferiți-i variante mai sănătoase, cum ar fi fructele – o gustare dulce ce conține carbohidrați naturali, fibre și vitamine de care copilul are nevoie.

O modalitate de a mai reduce din consumul de zahăr e de a renunța la sucuri și alte băuturi pe bază de zahăr. Sucurile cu zahăr acidulate duc la eroziunea smalțului dinților și de asemenea pot provoca carii din cauza adaosului mare de zahăr.

  • Fiecare 355 ml de suc carbogazos, cu zahăr conțin echivalentul a 10 lingurite (49 mg) de zahăr și 150 de calorii.
  • Consumul de 355 ml de suc îndulcit pe zi poate crește riscul obezității la copil
  • În loc de sucuri (care pot conține foarte mult zahăr), oferiți-i copilului lapte slab în grăsimi, apă sau suc natural de fructe. Chiar dacă nu există adaos de zahăr în sucurile naturale, fructul conține foarte multe calorii.


Nu este chiar atât de greu să îi asigurați copilului un regim alimentar echilibrat. Trebuie doar să alegeți carbohidrații cei mai buni (grâu integral, fructe, legume, lapte degresat și lactate), să limitați consumul de produse cu adaos mare de zăhar (în special cele cu valoare nutritivă mică sau zero) și să încurajați copilul să fie activ. Mai mult decât atât, fiți un bun exemplu pentru el. Copilul va observa obiceiurile dumneavoastră și le va aplica pe parcurs.

Articol preluat de pe site-ul  www.gradinite.com