Amintește-i celui mic cât de plăcut e să citești!

“Cum pot să îmi determin copilul să citească din nou? Când era mai mic, îi plăceau la nebunie cărțile și poveștile, dar acum stă numai pe internet sau își pierde timpul cu jocurile video”, se plâng adesea părinții.

Cel mai important aspect, atunci când vrem să-i convingem pe copii să citească, este să le reamintim bucuria unei lecturi. Prima întrebare pe care ar trebui să ne-o punem ca părinți este dacă, prin insistență noastră față de cărți, le distrugem sau nu sentimentul de plăcere atunci când deschid o carte.
Pentru copiii foarte mici, cititul unei cărți este unul din modurile prin care părinții își arată afecțiunea. Toți membrii familiei stau în jurul bebelușilor, îi alintă și încearcă să le facă pe plac. Pentru ei, o poveste citită este un lucru la fel de minunat ca un biberon cu lapte cald. Lectura și cărțile devin astfel o dovadă în plus de afecțiune din partea celor mari și o activitate extrem de plăcută pentru copii.

Timpul trece și copiii cresc, iar școala le cere să învețe singuri să citească. Astfel, sentimentul de plăcere și confort se poate transforma într-o corvoadă. Uneori începutul este greu, copiii nu reușesc din prima să citească și resimt presiunea și așteptările apăsătoare ale părinților și ale profesorilor. Textul din fața lor nu mai este cărticica preferată, pe care le-o citeau părinții sau bunicii, ci un pasaj oarecare. Prin urmare, cititul devine o responsabilitate supărătoare, o datorie pe care trebuie să o ducă la bun sfârșit, uneori frustrați, alteori plictisiți.
În același timp, părinții fac marea greșeală de a se retrage și de a-și lăsa copiii să-și dezvolte independent abilitatea de a citi. Nu le mai citesc, gândindu-se că e mai bine să descopere singuri lectura. Această concepție este total greșită. Din contră, acesta este momentul când cei mici au nevoie de o voce caldă care să le citească și să le amintească de bucuria lecturii. Fără să simtă din nou această plăcere, copiii vor considera cititul o îndatorire greoaie. Prin urmare, datoria părinților este să le reamintească celor mici bucuria de a deschide o carte și să găsească modalități de a face această bucurie permanentă.
În cazul celor mai mici cititori, este esențial să le creem un mediu plăcut, confortabil, în care să citească, cu o lumină bună și fără alte lucruri care să le distragă atenția (un televizor aprins sau persoane care să se plimbe prin cameră). Putem stabili împreună un loc anume și un moment al zilei unde să citim, deoarece, pentru copii, ritualurile sunt foarte importante.
În cazul copiilor mai mari, trebuie să le punem cărțile la dispoziție, oricând și oriunde: în bucătărie, în baie sau în mașină. Este foarte bine ca aceștia să fie mereu înconjurați de materiale pe care le pot citi. În plus, ar trebui să-i ducem regulat în librării, să se bucure de gama largă de titluri din jurul lor și să le aleagă pe acelea care le plac.

De asemenea, este foarte important să le demonstrăm copiilor cum cititul îi poate ajuta în activitatea de zi cu zi: le arătăm o rețetă culinară și preparăm mâncarea după citirea acesteia, asamblăm o jucărie urmând instrucțiunile sau mergem la magazin și găsim produsele de care avem nevoie, citind pe ambalaje. Este indicat ca cei mici să se simtă implicați și să înțeleagă cât de important este cititul în viața lor. 

Articol trimis de Editura Cartea Copiilor pentru portalul Educație în Mureș