Plasticul miraculos

La începutul anilor '70 dintr-o eroare a unui student de-al său, care impurificase involuntar un polimer cu atomii unui element, japonezul Hideki Shirakawa a descoperit că până și plasticul  poate conduce curentul electric.

Imediat după anunțul său, laboratoarele din întreaga lume au încercat să producă experiența. Din punct de vedere principial este foarte simplu: prin reacții de oxidare, o parte din electronii polimerului sunt îndepărtați și rezultă un material cu goluri asimilabile unor sarcini pozitive. Electronii introduși într-un astfel de mediu circulă din gol în gol, de la un capăt la altul al polimerului, sub acțiunea unui câmp electric.

Astfel au apărut materialele plastice miraculoase. Unele dintre ele sunt capabile să își schimbe gradual transparența, atunci când sunt străbătute de un curent electric, fiind aplicate la construcția unor ferestre care se întunecă singure în zilele prea călduroase. Ambii polimeri pot fi făcuți să emită lumină. Ecranele plate de laptop sunt capabile să afișeze imagini formate din milioane de pixeli.

Tehnologia prezentă este bazată pe cristale lichide foarte pretențioase. La cea mai mică eroare de câțiva pixeli conduce la aruncarea întregului display, imposibil de reparat. Viitoarele ecrane construite din plastic conductor ar putea rezolva această problemă, fiind mai ieftine și mai puțin sensibile la impurități. Datorită acestui plastic miraculos se poate crea hârtia electronică și chiar și dispozitivele laser.

Chirilă Cristina XI. C
Grupul Școlar "Traian Vuia", Tîrgu Mureș