Părinții spun despre noi

Te invidiez copilărie !

Rădăcinile cresc în jos, iar planta se dezvoltă -n sus, și nimeni nu știe de ce, și toți suntem la fel, până și noi ... oamenii. Cu cât ne dezvoltăm mai tare cu atât spunem că avem rădăcinile mai bine înfipte. Parte din rădăcină ne sunt primii ani de viață: familia, sentimentele, emoțiile, dragostea ce o resimțim, educația ce o primim acasă și mai apoi la grădiniță. Mai târziu vom putea dărui ceea ce am primit...

Emoția părintelui este la fel de puternică cu cea a copilului atunci când el face primii pași în grădiniță. În perioada în care copilul e la grădiniță, părintele pierde o parte dintre bucuriile oferite de copil. Fără să conștientizăm, ducând copilul la gradiniță, unde va sta mai bine de 8 ore, noi, părinții ne ajutăm copilul să devină autonom și mai independent. Autonomia este un ingredient indispensabil al dezvoltării armonioase a personalității copilului.

Copiii au o mare capacitate de adaptare, dar părinții trebuie să-i lase să și-o descopere. E chiar binevenit pentru copil a fi lăsat să-și experimenteze propriile emoții, în timp, el va descoperi plăcerea de a împărtăși bucuria cu ceilalți copii din colectivitate.

Cea mai importantă parte a meseriei de părinte este dragostea, apoi timpul și energia pe care le consumă ca să-și ajute copilul. Iubirea e o cerință importantă, dar nu e și suficientă. Un copil nu este el însuși fără a relaționa cu semeni de aceeași vârstă sau ceva mai maturi. Singur, părintele nu va înțelege toate nevoile copiilor. El poate dărui iubire, dar pentru a se dezvolta sănătos aceasta trebuie completată cu acțiuni, programe bine gândite sub forma jocurile și activităților ce se derulează într-o grădiniță.

Beneficiile sociale ale grădiniței sunt de necontestat. Ca mamă, sunt mândră să descopăr în copilul meu o ființă dornică să învețe să trăiască în comunitate,  pentru care este o provocare și o plăcere să se implice cu ceilalți copii în activități colective.  E bine să gândim și să credem că grădinița este cel mai frumos lucru care se poate întâmpla în viața unui copil.

Timpul zboară..., și apreciem doar în timp la câte minunății au fost părtași copiii noștri în grădiniță. Stresul de la începerea grădiniței este acum preluat de nostalgia că am crescut prea repede și suntem înspăimântați,  însă pregătiți și gata să intrăm într-o altă etapă a vieții: școala. Începe să ni se facă dor de educatoare,  parcă ne lipsesc desenele, picturile, cântecele, dansurile, voia bună de zi cu zi și emoțiile, lacrimile și zâmbetele când micuții noștri încercau să ne arate ce noutăți au învățat.

Puțină matematică, câteva cuvinte noi, propoziții care ne uimesc, povești și basme, poezii, teatru, costume, carnaval și concursuri, diplome și flori, reguli și comportament, mândrie, satisfacție și împlinire,... cine ar mai avea curaj să recunoască că nu-i pare rău ? Să ne gândim în ce lume bună am trăi, dacă noi toți am mânca prăjiturele și am bea lapte, ne-am face treaba bine în rolul ce ne-a fost dat, că e atât de simplu să ne amintim că am fost învățați ce e bine și ce e rău ... Și cât de confortabil ar fi dacă ne-am  permite să punem păturica pe noi și să  tragem un pui de somn în fiecare după-amiază, sau cât de relaxant ar fi să nu uităm să ne punem întotdeauna lucrurile la loc și să strângem mizeria după noi.

Câte și mai câte nu au învățat copiii noștri în grădiniță!  Imaginația educatoarelor pare a fi fără limite,  copiii sunt dornici de curiozități și parcă le seacă cu întrebări și explicații, însă mereu, cu răbdare și căldură reușesc să ne ofere copilului ceea ce noi, părinții, nu putem face singuri. Iată de ce, de ghidușiile copiilor noștri se bucură aceste minunate doamne, ... educatoarele, care știu să ne ofere cea mai frumoasă recompensă: educația.

Copilul trebuie să crească zâmbind, iar grădinița rămâne căminul cu povești minunate în care se zâmbește crescând.  Nu s-au inventat cuvinte de mulțumire pentru cei ce ne ajută să ne creștem copiii..., dar în viață ne vom alimenta mereu din amintiri, apelând la „rădăcini”.
Mulțumim !

             Colceriu Magdalena,  părinte

 

Dăruire exemplară...

Deși suntem cadre didactice, având experiența zilnică a sutelor de elevi, calitatea de părinți și formatori ai propriului copil, schimbă radical unghiul de percepție a realităților educaționale. Apreciem ca fiind deosebită activitatea colegelor noastre, cadrele didactice  de la Grădinița P.P. nr. 2  Tg-Mureș, care depun un efort considerabil – mai mult sau mai puțin lizibil pentru majoritatea contemporanilor...- pentru educarea celor mici ai noștri, în condițiile în care dificultatea activității didactice  crește de sus în jos, de la structurile superioare la cele inferioare, chiar dacă puțină lume este dispusă să observe și să admită acest aspect.

Le mulțumim pentru dăruirea exemplară și nutrim speranța reușitei unei amenajări moderne, eficiente a spațiului de formare a copiilor noștri...


                                          Conțiu V. Hadrian, părinte

Prima confruntare cu viața

Ochi mari, curioși și prea timizi, mâini mici, umede și reci așteaptă în jurul educatoarelor să înceapă un nou an școlar... Un nou început plin de speranțe, temeri, mister. În mințile mici se nasc întrebări care așteaptă un răspuns imediat de la doamna educatoare, cea care ține în mână toată această lume a copiilor.

Pentru orice părinte prima zi de grădiniță este un prilej de emoție și îngrijorare. Oare cum va rămâne puiul lui, pentru prima dată singur într-un mediu nou, ieșind din cel protector de până atunci? Va rămâne plângând, simțindu-se părăsit?

Am fost surprinși când, pășind în grădiniță, am remarcat o atmosferă de sărbătoare, o grădiniță pregătită pentru fiecare copil în parte, o grădiniță cu pereții împodobiți, cu sălile de grupă invitând prietenos la joacă și bună dispoziție, cu surprize atrăgătoare. În această mică societate, copilul nostru s-a integrat pe loc. Fetița noastră e interesată de tot ceea ce se întâmplă zilnic în grădiniță, de programul de zi cu zi, învață cu plăcere lucruri noi sau le consolidează pe cele cunoscute, își însușește deprinderi, absoarbe noi informații și povestește cu bucurie ce s-a mai petrecut pe la grădiniță în fiecare zi.

Dar, toate acestea nu ar fi fost posibile fără doamnele educatoare care sunt centrul micului univers, care prin profesionalismul și calitățile lor deosebite sunt mereu răbdătoare, înțelegătoare, apropiate și protectoare, câștigând respectul și dragostea copiilor.

Am convingerea că am luat o hotărâre bună alegând pentru fetița noastră această grădiniță în care se dezvoltă armonios, fiind pregătită, atunci când va veni vremea, pentru confruntările ulterioare cu școala, cu viața.

                                                                     Duma Ioana, părinte

 

Materialele publicate în cadrul acestui portal pot fi descărcate gratuit. Vă invităm să descărcați cele mai recente planșe de colorat și fișe didactice.

 

Materialele publicate în cadrul acestui portal pot fi descărcate gratuit. Vă invităm să descărcați cele mai recente planșe de colorat și fișe didactice.