„...păstrând tradiția...”

Pentru a fi în concordanță cu motto-ul liceului nostru „Sanitar în călătorie”, grupul nostru de elevi și profesori a impus constanța acestui gen de activități, iar in toamna anului 2007 s-au realizat un număr de două excursii în țară, pe trasee diferite, răspunzând unor nevoi majore ale elevilor de a călători, de a acumula noi experiențe și de a întări una din puternicele laturi educative ale liceului, și anume... excursiile.

Au fost două călătorii speciale, una desfășurată pe traseul Sighișoara – Brașov – Băile Tușnad – Lacul Sf. Ana – Miercurea Ciuc – Băile Harghita – Corund – Sovata, iar cealaltă pe un itinerar care a avut ca puncte importante Salina de la Praid – Gheorghieni – Lacul Roșu – Cheile Bicaz – Barajul L. Izvorul Muntelui – Piatra Neamț – Mănăstirea Văratec, Agapia și Neamț – Rezervația de zimbri Vânători Neamț – Borsec – Defileul Mureșului.

Credința noastră că ne putem autodepăși de fiecare dată când desfășurăm astfel de activități, că putem corela mult mai bine cunoștințele asimilate în școală cu cele din teren, că putem înțelege mai bine spiritul românesc dacă îl căutăm și în afara localității din care provenim, ne-a condus spre aceste obiective.

Am respirat un aer curat, am văzut la fața locului realitatea vieții în Carpații Orientali, am încercat măcar să înțelegem cum și de ce există toate aceste frumuseți, stabilind de comun acord că doar prin astfel de manifestări putem spune că suntem mai lămuriți cu privire la ceea ce poate însemna... o parte a României. Una specială, beneficiară a unor cadre naturale de excepție, unde omul și natura au învățat să conviețuiască, unde încă se mai păstrează o liniște și un îndemn tacit la recreere și odihnă.

Fiecare loc a avut ceva special de oferit: de la mereu tânăra cetate a Sighișoarei la celebra Piață a Sfatului din Brașov cu Biserica Neagră, de la Defileul Oltului la Lacul de crater Sfânta Ana, de la rezervația Mohoș la răcoroasa Miercurea Ciuc, trecând apoi prin zăpada Băilor Harghita și produsele meșteșugărești ale Corundului, care au dus faima acestei zone.

Celălalt grup a avut parte de splendoarea Salinei de la Praid, de drumul de poveste spre Lacul Roșu și Cheile Bicazului, pe care le-am parcurs de altfel pe jos, de bucuria spirituală a vizitelor la mănăstirile Văratec, Agapia și Neamț, cu zimbrii de la Vânători, care parcă ne așteptau de multă vreme și încheind cu izvoarele Borsecului și minunata creație a Mureșului în sectorul de defileu vulcanic.
Am fost circa 90 de elevi și 12 cadre didactice în cele două excursii, mulți raportat la efectivul general de elevi și profesori ai liceului nostru, dar puțini comparativ cu cei care ar mai fi vrut sa vină, convinși că aceste acțiuni pot să le asigure echilibrul necesar între ceea ce înseamnă nevoia de a învăța și cea de a cunoaște.

Consilier educativ,
Prof. Cristian Vulc

Lacul Izvorului