"/> ">
Joc pentru captarea atenției

Joc pentru captarea atenției - „Prietenul la nevoie se cunoaște”

 

Descarcă acest joc în format pdf»

 

Prietenul adevărat la nevoie se cunoaște

 

În clasă nu sunteți singuri. Aveți mulți colegi. Unii vă fac să râdeți cu lacrimi, alții sunt buni ascultători. Aveți și câțiva colegi cu care împărțiți aceeași pasiuni. Atitudinea unora vă mai enervează și câteodată și voi greșiți față de ei. Sigur, că există din când în când și conflicte, dar la nevoie întotdeauna vă sprijiniți unii pe alții. Știu că sunteți responsabili și săritori, precum Petru și camarazii săi.

 

Cine este Petru? Citiți povestirea de mai jos. (povestirea poate fi citită cu voce tare și de diriginte)

 

”Într-o zi, Petru a găsit o hartă pe care era marcat drumul către o comoară inestimabilă. “Voi găsi această comoară şi aşa, voi avea parte şi de ceva aventură!” exclamă el.

Şi iată, că porni la drum. Şi merse, ce merse şi ajunge la o pădure. Acolo l-a întâlnit pe Leu, pe care îl întrebă:” Eşti suficient de puternic şi curajos pentru a veni cu mine la o vânătoare de comori? Leul acceptă propunerea lui Petru şi îl însoţi pe acesta la drum. Pădurea era foarte deasă şi întunecoasă, iar lui Petru i se făcu frică însă, cu Leul lângă el reuşi să o străbată până la capăt.

Când cei doi ajunsese la poalele unui munte, îl întâlniră pe Vultur. “Ai o vedere excelentă şi poţi să ne alarmezi de pericole. Nu doreşti să vii cu noi, suntem în căutarea unei comori?”, îl întreabă Petru. Vulturul acceptă propunerea făcută de Petru şi îi însoţeşte pe cei doi la drum. Muntele pe care trebuiau să îl străbată era foarte înalt şi stâncos. Leul alunecă, însă Petru a fost suficient de iute să-l prindă. Vulturul, cu vederea lui ascuţită, era foarte atent la fiecare pas pe care îl faceau cei doi tovarăşi de drum.

Curând, au ajuns la valea din josul muntelui, unde au întâlnit-o pe Oaie. “Vei dori să ne însoţeşti în căutarea unei comori şi să ne ţii de cald când ne este frig?”, o întrebă Petru pe Oaie. Aceasta acceptă propunerea lui Petru şi astfel, porniră toţi la drum. Un vânt rece străbătu întreaga pajişte iar toţi se îngrămădiră lângă Oaie, ca să le ţină de cald.

Apoi, cei patru ajunsese, în final, în deşert unde se întâlni cu Cămila. “Eşti numită oaia deşertului” îi spuse Petru acesteia. “Ne vei ajuta să străbatem întregul deşert şi să ne însoţeşti în călătoria noastră, în cautarea comorii?”. Zis şi făcut. Cămila acceptă popunerea lui Petru şi astfel că el, Oaia şi Leul se urcă pe ea, iar împreună şi fericiţi străbat întreg deşertul cu Vulturul deasupra lor, bucurându-se de spectacol.

 

Cei cinci, ajung în cele din urmă, lângă ocean unde o întâlnesc pe Broasca Ţestoasă de mare. “Suntem în căutarea unei comori şi ne gândeam dacă ne poţi ajuta să străbatem oceanul? întreabă Petru. Broasca le răspunse afirmativ şi astfel că porniră toţi la drum.

Valurile puternice aproape că îi înecă, însă Broasca Ţestoasă îi îndreptă cu dibăcie către ţărm, unde îi aştepta Bufniţa.

Acesta le vorbi cu înţelepciunea ei străveche, spunându-le aşa: “Felicitări, aţi găsit comoara.”

“Unde este?” exclamă toţi surprinşi.

“Împreună aţi străbătut pădurea, aţi urcat muntele, aţi înfruntat valea, aţi întâmpinat cu curaj deşertul şi aţi traversat oceanul. Niciodată nu aţi fi reuşit unul fără celălalt.”

Toţi s-au uitat unul la celălalt şi au realizat că Bufniţa avea dreptate! Toţi au găsit prietenia!…Şi, într-adevăr, au găsit cea mai de preţ comoară!

 

Acum, a venit timpul, să vă lămuriți și voi, că ”prietenul adevărat la nevoie se cunoaște”. Participați și voi în jocul Prinde-mă, cad!”

 

Alcătuiți un cerc. Unul dintre voi va fi legat la ochi și va intra în cerc. Tot el va fi rugat să se lase pe spate, fără nicio reținere, pentru că voi, ceilalți colegi de al lui, îl veți prinde. Aveți mare grijă de cel din cerc! E foarte important să nu-l lăsați să cadă.

Dacă sunteți mai mult de 15 elevi în clasă, puteți alcătui două cercuri. Astfel, fiecare dintre voi va participa activ în joc.

Unii dintre colegi vor refuza să intre în cerc. Fiți înțelegători. Nu-i tachinați și  nu-i faceți observații răutăcioase. Încălcarea acestei reguli vă poate elimina din joc.

Jocul va dura până ce toți jucătorii vor avea prilejul să intre în cerc.

 

Numărul jucătorilor: 10-15 elevi

 

Material realizat de Imola Ognean, profesor pentru învățământul preșcolar