Excursie la Peștera Polovragi

 

Peșterea Polovragi se află în Valea Oltețului, la 200 de m de la intrarea în Cheile Oltețului. Accesul la peșteră se face din Râmnicu Vâlcea (oraș curat, și frumos) - Horezu - comuna Polovragi.

Mănăstirea "Polovragi" este un reper bun, pentru cei care se hotărăsc să viziteze această splendoare a naturii, căci vor găsi peștera la aproximativ 1 km distanță  de mănăstire, mergând pe drumul forestier.

Acesta este primul meu drum spre Oltenia, la peștera Polovragi. Satul Polovragi mi se pare modest, cu câteva magazine mixte, prăfuite, unde pe rafturi se găsesc doar câteva conserve și tutun ieftin.  Sătenii de aici se pot mândri  și cu o cafenea numită "Fan", unde bem și noi o cafea și ascultăm muzica preferată a sătenilor de aici, pe Taraf TV. Prea mult nu rezistăm în localul acesta extrem de rustic, ca să mă exprim cenzurat, mai ales după ce aflăm și de toaleta turcească "foarte periculoasă".

Ne hotărâm să pornim spre peșteră, dacă tot am venit până la Cheile Oltețului. Peștera o vizităm ca invitații Clubului Speo, Focul Viu, astfel putem ajunge și în galeriile în care turiștii nu au acces. Peștera este destul de lungă, circa 11 km, din care traseul deschis turiștilor are 800 de m. Partea vizitabilă a peșterii este frumoasă, parțial luminată, cu tavanul înalt, unde putem zări și câteva concrețiuni interesante: stalactite și stalacmite. Uitându-mă la frumusețile acestei peșteri, mă gândesc că locația este potrivită pentru o excursie cu elevi de școală generală sau de liceu.

Peștera nu e dificilă din punct de vedere a technicii de coardă, nu ne trebuie coardă deloc! În schimb e ca o scorbură labirintică, plină de târâș, cu tavanul foarte jos. După o oră mers târâș și în patru labe, ajungem  în lumea  stalactitelor și stalagmitelor. Mă uimește cât de bine e păstrată peștera.

Nu reușim să vizităm toate galeriile descoperite până acum, deși suntem înăuntru de 3-4 ore deja. Ieșind la suprafață nu pierdem ocazia să vorbim cu sătenii, poate mai aflăm de legendele care înconjoară peștera. 

Aflăm de la bătrânii satului că în Peștera Polovragi a trăit Zamolxe, zeul dacilor. După cucerirea Daciei, Zamolxe, de supărare, s-a retras în peșteră. Lacrimile lui s-au transformat în stalacmitele și stalactitele, acele concrețiuni inedite, care fac peștera una dintre cele mai furmoase din țară.  Întradevăr cercetările arheologice ne arată că deasupra peșterii era o cetate dacică.

Ne pare rău că trebuie să părăsim Cheile Oltețului și să ne întoarcem în orașul aglomerat, căci peștera Polovragi, oferă turistului o aminitire greu de uitat, iar trecând partea vizitabilă domenșete liniștea și întunericul absolut.

Peștera este deschisă între orele 9-17. Taxa de intrare este 5 RON.