Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă „Colindăm, Doamne, Colind”

An de an, nu am putea simți și trăi, atmosfera plină de căldură și veselie a Sărbătorilor de iarnă, fără colindele și vechile noastre datini românești.
Copiii sunt cei care însuflețesc  aceste sărbători prin glasurile lor cristaline, pentru că ei sunt „actorii” și „beneficiarii” principali, trăind din plin și sincer sentimentul religios exprimat prin colinde și prin rostirea plugușorului, a sorcovei, ei fiind în același timp adevărații mesageri ai gândurilor bune.
Grădinița cu Program Prelungit nr. 6  a fost cea care ne-a încântat sufletele fiind  gazda în decembrie 2010 a Festivalul de colinde și obiceiuri de iarnă  „Colindăm, Doamne, Colind”. Festivalul a avut loc în data de 16 decembrie și a reunit, grupuri de micuți colindători de la 15 grădinițe din  Târgu-Mureș.


La acest frumos festival am participat și noi, mesagerii Grădiniței Albinuța, Grupa Fluturașilor, și în același timp harnice albinuțe Nicoleta Feier și Alina Suciu cu un grup format din 10 copii, 5 fetițe și 5 băieți. La festival toți copiii au purtat cu mândrie frumoasele noastre costume populare.


 Fetițele au fost cele care au creat o atmosferă deosebită și au încântat publicul cu trei colinde: „Scoală gazdă din pătuț”,”Afară ninge liniștit”, „Am venit la dumneavoastră”, motiv pentru care la secțiunea „Colinde” au obținut locul I.
Nici băieții nu au fost mai prejos, ei prezentând obiceiul străvechi, Turca (care mai e numită și Capra). Turca a fost jucată de cei 5 băieți, unul dintre copii a cântat la bucium și unul dintre ei a fost ascuns sub o cergă ce acoperea un bot de capră din lemn. El trebuia să bată capra cu piciorul în pământ în ritmul muzicii, și să o facă să clămpănească din fălcile de lemn, cântând: „Ța, ța, căpriță, ța..!”.

Se știe că colindatul feciorilor cu Turca este unul dintre cele mai iubite și așteptate obiceiuri de peste an și se spune că ceata nu trebuie să ocolească nicio casă la fereastra căreia arde o lumină. Dacă colindătorii nu vor trece pragul casei, gospodarilor nu le va merge bine în anul care vine, deoarece numai colindătorii pot alunga răul și aduce binele, sănătatea și norocul.
Pentru că au alungat răul și au adus bucurie multă în sufletele membrilor juriului, copiii au luat locul I și la secțiunea „Obiceiuri și tradiții de iarnă”.

                                          educatoare  Nicoleta Feier

Lasă un comentariu