Carnaval…carnaval….vesel carnaval

“Farsang”-ul (“Farsang”, termen provenit din cuvântul german “fasching”, însemnând “a sta la taclale, a bârfi”) este perioada dintre Bobotează și preziua celor 40 de zile de post, perioadă marcată de așteptarea primăverii, o sărbătoare veselă, cu farse, scenete moralizatoare, mese-ntinse, baluri si nunti. În Ardeal tradiția sărbătoririi “Farsang”-ului s-a răspîndit în Evul Mediu, preluând obiceiurile locale, elemente ale folclorului german și maghiar,din elementele “saturnaliilor” Romei Antice, din jocurile cu măști ale Greciei Antice, la tradițiile păgâne . Cel mai pregnant element, păstrat până azi în toată Europa și nu numai, este cel al purtării măștilor și mascarada (“busojárás”), preluat din tradiția italiană, devenită celebră prin carnavalul venețian. Tradiția s-a păstrat până azi în comunitățile maghiare și germane, unde se organizează petreceri și baluri mascate.

În grădinița noastră pregatirile pentru vesela sărbtoare a “Farsang”-ului au început din prima vineri din luna februarie și se vor termina la sfârșitul lunii. Atât copiii, cât și adulții participă la acțiunile planificate de fiecare grupă în parte, având  măști și costume care de care mai ciudate, gogoși mirosind a vanilie, porumb fiert  și ceai cu lămaie. Asumânduși prin statut păstrarea tradițiilor și obiceiurilor locului și transmiterea acestora preșcolarilor, educatoarele au invitat și preșcolarii de la secția română în cadrul activității interculturale unde au organizat ateliere de creatie, în cadrul cărora copiii au aflat despre semnificația “farsang”-ului și despre tradițiile și obiceiurile legate de această sărbătoare, păstrate cu sfințenie de sute de generații în comunitățile maghiare și germane.Finalul acțiunii s-a realizat prin participarea preșcolarilor și a părinților la arderea ,, păpușii”™”™ semnificația fiind alungarea iernii.Dicționar Explicativ al Limbii Române

FĂRȘíNG s. v. câșlegi.fărșáng (-guri), s.n. – (Trans.) Carnaval. Mag. farsang, din germ. Fasching (DAR; Gáldi, Dict., 126). – Der. fărșăngar, s.m. (mască, paiață).

                                                                             

Prof. Nadori Csilla Beata                                                                             
Prof. Ferenczi Anna                                                                           
Poze: educ.Persida Roșca

Galerie foto