Viorica Preda la simpozionul educatoarelor din Mureș

„Cadrele didactice din Tîrgu Mureș au reușit să beneficieze totuși de metode mai avansate” a afirmat azi inspectorul școlar general din București, Viorica Preda, în cadrul simpozionului județean organizat pentru învățământul preșcolar la Grădinița cu Program Prelungit „Licurici”, cu tema „Mijloace de evidențiere a creativității didactice în predarea integrată a cunoștințelor din perspectiva noului curriculum”.

 „Curriculumul ne-a ajuns din urmă” a început discursul doamna inspector Kovács Júlia. Afirmația dânsei a fost susținută și de invitații de onoare, inspectorul școlar general al județului Mureș, Matei Dumitru, lectorul universitar Iftimia Avram, inspectorul școlar de specialitate Anica Astăluș și președintele sindicatului „Spiru Haret”, Ioan Săcărea.

41 de educatoare, atât de la secția română cât și de la secția maghiară s-au înscris cu lucrări la acest simpozion, în trei secțiuni. Lucrările au tratat problema creativității din mai multe unghiuri. Cei care lucrează cu metode tradiționale s-au concentrat asupra elaborării unor metode interactive de creativitate, iar doamnele educatoare de la Grădinițele „Dumbrava Minunată” și „Licurici” au încercat să implementeze noua programă școlară în alternativa step by step. 

Jocul didactic, ca formă de realizare a activităților integrate, metoda brainstorming în cadrul grădiniței, abordarea activităților integrate din perspectiva noului curriculum, sunt doar câteva dintre temele prezentate în cele trei secțiuni al simpozionului.

Colegele de la secția maghiară, au pus accentul pe importanța rolului educatoarei în planificarea activităților integrate și pe mijloacele de exprimare a creativității în educația integrată.

Deși în ultima vreme presa deseori pune cadrele didactice și în general sistemul de învățământ într-o lumină nefavorabilă, lucrările prezentate azi de educatoarele din județul Mureș, ne dovedesc, că din fericire mai există pedagogi competenți, valoroși, dornici să elaboreze metode de predare eficiente.

Simpozionul a avut o finalitate palpabilă. Lucrările educatoarelor au fost adunate și publicate într-o carte, cu ajutorul Inspectoratului Școlar Județean Mureș.

De: Molnár Imola

Cercul Pedagogic al Educatoarelor

“Noi realizăm scopul și obiectivele din Curriculumul Național, dar sub altă formă.”

ne-a declarat directorul Grădiniței cu Program Prelungit “Licurici”, doamna Livia Dudilă, gazda Cercului Pedagogic al Educatoarelor, care lucrează în alternativa step by step, desfășurat pe 30 aprilie 2009.

În alternativa step by step copilul își alege activitatea la care dorește să participe. Rolul educatoarei este cel de ghid. Ea pune la dispoziția copiilor materialele și mijloacele de lucru necesare pentru  dezvoltarea psihosocială armonioasă a preșcolarilor.
În comparație cu educația tradițională, în alterntiva step by step “copilul este mult mai liber”, și e orientat spre activitățile pe care educatoarea dorește să le realizeze. Procesul instructiv-educativ se desfășoară în centre, dotate corespunzător cu mult material didactic.

Tema activităților susținute în cadrul cercului a fost “Lumea minunată a insectelor”. Întregul colectiv al grădiniței Licurici lucrează cu metoda alternativă, step by step, din anul 2002, oferind educație de înaltă calitate pentru 235 de copii, împărțiți în 11 grupe.

Cercul Pedagogic a început cu vizitarea grădiniței,educatoarele din județul Mureș având prilejul să cunoască gazdele și preșcolarii. Activitățile demonstrative s-au desfășurat între 9.30 și 10.30, în 4 grupe: “Albinuțelor”, “Ciupercuțelor”, “Fluturașilor” și “Mămăruțelor”.

Copiii din grupa mică numită “Ciupercuțe“ au confecționat medalioane cu insecte și au construit stupul albinelor, în cadrul centrelor liber alese, fiind ghidați de educatoarele Muntean Ioana și Gabor Anca. Sub forma unui joc didactic au aflat în care grup sunt mai multe sau mai puține insecte.

“Albinuțele”, preșcolarii de 3 ani, după întâlnirea de dimineață, când s-au plimbat în joacă prin poiană, au avut parte  de un joc didactic, unde au adunat “nectar din flori”. În centrele liber alese au confecționat “albine”, iar copii, care au ales să se joace în “bucătărie”, au copt prăjitură cu miere, activitatea demonstrativă fiind desfășurată de educatoarele Moldovan Alexandra și Bărdășan Mihaela.

Detalii articol>>

Interviu cu inspectorul școlar general Viorica Preda exclusiv pentru educatie.inmures.ro

  • interviu_viorica_preda.mp3

Galerie foto

ERROR: Content Element with uid "2315" and type "multimedia" has no rendering definition!

Notă*: Dacă nu apare playerul pentru a putea asculta interviul, înseamnă că trebuie să instalați pluginul pentru browser-ul  pe care îl folosiți. Pentru Internet Explorer trebuie să instalați ActiveX pe care îl propune chiar Internet Explorer-ul. Pentru restul browsere-lor, se poate instala QuickTime de la Apple, sau orice alt plugin care redă fișierele de format avi, mov ,wav sau mp3.