Scurt istoric despre educația interculturală în Gimnaziul "Serafim Duicu"

În Gimnaziul nostru putem vorbi despre o activitate și educație interculturală cu documente și fotografii doveditoare din anul 1971, condusă de profesoara de limba maghiară Asztalos Enikő.

Dânsa, fiind profesoară de limba maghiară în acest Gimnaziu, a reușit să formeze o colectivitate puternică din elevi de etnie română, maghiară și rromă. Cu acești elevi a desfășurat o activitate, având ca scop păstrarea datinilor și obiceiurilor române, maghiare și rrome. Cu ajutorul elevilor a reușit să adune din Vălureni, un număr mare de materiale etnografice (obiecte de uz casnic, vestimentație) pentru amenajarea unui "micro" muzeu etnografic în școală. Am reușit să colecționăm câteva ulcioare, farfurii din acest tezaur, dar cea ma importană și prețioasă realizare este albumul de fotografiile și documentele adunate despre activitatea acestui "Cerc etnografic".

În 1999 în Gimnaziul "Serafim Duicu" s-a înființat un cerc etnografic, coordonată de inst. Babos Ibolya. Principalele activități al cercului sunt serbările de iarnă, carnavalul, numit de maghiari farsang, balul strugurilor, festivalul de cântece și jocuri populare, zilele gimnaziului.

Printre realizările acestui Cerc "etno", putem aminti activitățile și programele artistice de dansuri populare maghiare coordonate de Varró Gyula, Institutor și el în Gimnaziul "Serafim Duicu". Trupa de dansuri populare maghiare, condusă de Varró Gyula, a câștigat lcoul II. la Festivalul Național de dansuri și cântece populare, etapa judeațană, iar eleva institutoarei Babos Ibolya s-a calificat pe locul II. , ca solistă de cântece populare maghiare la festivalul desfășurat pe 25 mai 2001.

Învățătoarele Bogati maria, Hoițan Maria și Crețu Ana desfășoară activități artistice de dansuri populare române, precum: "dansul fetelor de la Copâlna" sau dansul tematic "Secerișul" prelucrată de învățătoarea Crețu Ana.

Activitățile cercului "etno" au fost prezentate în cadrul cercului pedagogic din 2001 și promovate de televiziunea locală, TVR la emisiunea de limba maghiară.

Din anul 2004 cercul etnografic a mai câștigat un coordonator, în persoana lui Szövérfi Emese. Împreună cu dânsa formăm o echipă competentă, derulând programe și proiecte comune, atât la nivel de unitate, aprobate de conducerea școlii, cât și spectacole pentru publicului larg, precum: "Farsang", "Ziua mamei", "Serbările de iarnă", desfășurate la Cetatea Medievală împreună cu echipele doamnei consilier Frâncu Ovidia, doamnei director adjunct Vidrăsan Irina, și a învățătoarelor Boaru Ana, Hoițan Maria, Bogati Maria, Crețu Ana, Cziriék Georgeta.

Mulțumim domnului director Botez Radu, doamnei director adjunct Vidrăsan Irina, doamnei consilier Frâncu Ovidia, pentru sprijinul acordat, în vederea realizării acestor programe cu scopuri nobile.

de Inst. Babos Ibolya