Oare ce este un pește, cum respiră?

Oare ce este un pește?

Peștii sunt primele vertebrate (animale care au o coloană vertebrală) care au trăit pe Pământ. Cercetătorii ne spun că primii pești au apărut acum 500 de miloane de ani. Au coloană vertebrală constituită din oase numite vertebre. La unii pești cum sunt rechinii și calcanii vertebrele sunt formate din cartilagii.

Au craniu osos și un maxilar inferior mobil. De-o parte și de alta a capului peștelui, oase speciale acoperă branhiile. În aripioare există oase foarte fine, numite raze. Datorită lor, aripioarele stau întinse și rigide.

Datorită coloraturii deosebite unii pești reușesc să se ascundă de inamici.

Cum respiră peștii?

Respirația la pești se realizează  cu ajutorul unor organe speciale, numite branhii, aflate pe părțile laterale ale capului. Ele sunt formate dintr-un număr foarte mare de plăcuțe foarte fine, bine vascularizate.

Atunci când apa trece prin branhii, moleculele de oxigen trec în sânge, care apoi le transportă în tot corpul. Fiecare parte exterioară a branhiilor unui pește osos are o ușă protectoare. Rechinii și calcanii fac excepție, deoarece la ei fiecare branhie are propria ei ieșire la apă.

Din ce este format scheletul unui pește osos?

  • Cap
  • Maxilar
  • Oasele protectoare ale branhiilor
  • Aripioare pectorale
  • Aripioare pelviene
  • Vertebre
  • Aripioara dorsală
  • Aripioară anală
  • Aripioara cozii (coada)

 

Structura unui pește

Se cunosc trei grupe principale de pești și de specii înrudite. Cele mai primitive includ "nouă ochi" și "țiparul de baltă".  Aceste animale seamănă cu un pește dar nu au maxilar, gura lor putând doar să sugă. Al doilea grup include rechinii și calcanii. Sunt cunoscuți ca pești cartilaginoși deoarece au scheletele format dintr-un "zgârci" numit cartilagiu, nu din oase. Cel de-al treilea grup este format din pești osoși, având scheletele format din oase.

Cum au peștii gura?

Gura peștilor este adaptată la hrana lor. Cei care se hrănesc cu alți pești au botul lung și o mulțime de dinți ascuțiți, pentru prinderea prăzii. Ex. (baracuda).
Marea majoritate au gura dură, ca un cioc cu care pot zdrobi animalele marine cu carcasă tare. Peștele numit "Dracul de mare" își poate folosi gura pentru a înghiți prada brusc, momind-o cu undița lui.

Heringul, poate filtra cu ajutorul unor structuri speciale, aflate în branhii numite"greble", minusculele animale de apă (planctonul).

Ouăle și puii peștilor

Marea majoritate a femelelor eliberează în apă un număr mare de ouă foarte mici. Masculii elimină sperma care va fertiliza aceste ouă, care plutesc la suprafața apei sau se depun pe fund. Din ouă ies larve, din care multe sunt mâncate de alte vietăți. Cele care supraviețuiesc devin peștișori, care vor semăna cu adulții speciei. Puii se hrănesc și vor deveni noua generație de pești adulți.