Despre munții...

Care este cel mai înalt munte din lume?

Sigur, pe Everest te-ai afla în cel mai înalt loc din lume! El face parte din lanțul munțiilor Himalaia din Asia Centrală și se ridică deasupra nivelului mării cu 8.848 de metri.

 

Cum s-au format munții?

Scoarța Pământului, este formată din plăci care se mișcă foarte încet fiind suficient de puternice pentru a duce la formarea muntiilor. Se cunosc trei feluri de munți -munți vulcanici, munți-bloc și munți de încrețire.

 

Știați că și munții se mișcă?

Haideți, să ne imaginăm că Pământul seamănă cu o minge rotundă. Suprafața se numește scoarță, sub care se află un strat numit manta și un miez în mijloc. Scoarța este crăpată și este formată din 30 de bucăți gigantice numite plăci. Ele plutesc la suprafața mantalei, deoarece aceasta este parțial topită asemenea melasei.

 

Crestele munțiilor

 

De cand i-au naștere munții, agenții atmosferici ca gheața, apa curgătoare își fac simțită prezența macinându-i pănă ajung să dea vârfurilor o formă ascuțită. Fenomenul se numeste eroziune.

Vulcanii

Erupțiile vulcanice au loc în adîncul Pământului unde se formează gaze și rocă lichidă numită magmă. Acest amestec se ridică încet, fiind mai ușor decât rocile solide din jur. Pe masură ce își croiește drum în sus, este apăsat din toate părțile. Presiunea crește continuu, până când gazul și magma explodează acolo unde scoarța Pământului cedează cel mai usor, facând vulcanul să erupă și aruncându-i vârful în aer.

 

Cât de periculoși sunt vulcanii?

Există trei trei feluri importante de vulcani și toți sunt periculoși. Cei activi sunt cei mai periculoși erupând foarte des. Vulcanii adormiți pot sta liniștiți ani de zile, iar din când în când erup. Vulcanii stinși au încetat să mai erupă și s-ar putea să nu mai erupă niciodată.

 

Vulcanul cel mai zgomotos

Vulcanul Krakatoa din Indonezia, a fost cel mai zgomotos vulcan în momentul erupției. Zgomotul a putut fi auzit de la o distanță egală cu a opta parte din circunferința Pământului, până în Sri Lanka, Filipine și centrul Australiei.

 

Poate zăpada să mute munții?

 

Gheața și zăpada pot sparge și fisura stâncile, erodând încet munții. Ghețarii sunt cei care produc modificarea cea mai importantă. Blocurile masive de zăpadă, gheață și rocă se formează în partea de sus a muntelui și curg în jos ca niște uriașe râuri înghețate, croidu-și adevărate văi.

Animalele și muntele

Animalele care trăiesc pe munte sunt bune cățărătoare și bine adaptate la temeraturile cele mai jose. Viața pe munte este foarte grea atât pentru animale cât și pentru plante. Din această cauză, pe vârful muntelui se găsesc foarte puține plante și animale.

Construcții în munte

În anii 1400, incașii stăpâneau teritorii întinse în munții Anzi din America de Sud. Ei au construit din piatră orașe uimitoare și cetăți în munte, printre care și misteriosul Machu Picchu.

Tibetul - "acoperișul lumii"

La marginea munțiilor Himalaia se află Tibetul, care este așa de sus încât oamenii l-au numit "acoperișul lumii". Orașul Lhasa se află la cea mai mare înălțime dintre toate orașele lumii, adica la 3.600 de metri deasupra nivelului mării.

Oamenii care au urcat pe Everest

Printre cei care au urcat pe Everest, cel mai înalt munte din lume se numără: Edmund Hillary din Noua Zeelandă și Tenzing Norgay din Nepal. Ei au ajuns în vârful muntelui în 29 mai 1953.

Alte întrebări despre munte...

Cum putem urca pe munte?

Fără echipament adegvat nu putem urca pe munte, deoarece terenul este foarte alunecos și sunt mulți pereți abrupți. Alpiniștii folosesc un echipament special care îi ajută să urce până pe cele mai înalte piscuri ale munțiilor. Frânghiile le sunt ancorele de salvare. Au un capăt legat de talie, iar celălalt trecut prin niște cârlige de metal numite pitoni, care sunt sunt bătute în stâncă pe masură ce alpinistul înaintează.

 

Ce bicicletă poate fi folosită pe munte?

O bicicletă pentru teren accidentat (mountain bike) are o mulțime de roți dințate, care te ajută să pedalezi pe drumurile cu pantă mare, și cauciucuri cu profil pentru a nu derapa pe plantele alunecoase. Iar dacă pedalatul devine dificil, poți să cobori de pe bicicletă și să o duci în spate!

 

Care este cel mai lung tunel prin munte?

În Elveția se află cel mai lung tunel străbătut de o șosea. El se numește tunelul St. Gotthard străbătând munții Alpi pe o lungime de 16 km, legând Elveția de Italia.

 

Bibliografie

JACKIE, G. (2003), Oare de ce...? Munții au zăpezi pe culmi, editura Teora