Apa. Știați că...?

Deși populația lumii a crescut  (și crește în continuare) exponențial în ultimele secole, resursele de apă au rămas aceleași? Astfel, noi avem acum la dispoziție aceeași cantitate de apă pe care o aveau și primii homo sapiens: 1.460 petatone (1 petatona = 1015 tone).

Apa acoperă aproximativ 71% din suprafața pământului? Cea mai mare parte a apei de pe glob se găsește în oceane (97.2%), urmate de ghețari/calote glaciare/etc (1.8%) în timp ce 0.9% se găsește în subteran iar 0.001% sub formă de vapori. Apa “dulce”, utilizată de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezintă doar 0.02% din totalul apei de pe Terra și se găsește în râuri, lacuri etc.

Mai mult de 94% din apa de pe Pământ are un înalt grad de salinitate? Nivelul mediu al salinității apei pe glob este de 35% (variază, însă, foarte mult în funcție de zonă), iar anumite țări (cum ar Cipru, de exemplu) își sporesc resursele de apă potabilă desalinizând apa oceanelor//mărilor în unități speciale denumite uzine de desalinizare.

Aproximativ 24% din capacitățile de desalinizare existente pe glob se află în Arabia Saudită. Peste 70% din apa consumată aici provine din aceste uzine de desalinizare. Cea mai mare uzină de desalinizare din țară este Shuaiba Desalination Plant care produce 150 de milioane de m³/yan.

Cea mai mare uzină de desalinizare din lume este Jebel Ali Desalination Plant, cu o producție totală de peste 300 de milioane m³/yan. Această remarcabilă construcție se regăsește în Emiratele Arabe Unite.


Corpul unei meduze este format în proportie de 98% din apa. Corpul uman, în schimb, contine un procent de 60-70% apă.

Oamenii grași au mai putina apă în organism decat cei slabi (din punct de vedere procentual). Acest lucru se datorează faptului că țesutul adipos conține mai puțină apă decat celelalte organe și țesuturi ale corpului (în medie, acesta conține aproximativ 10%). Tot din aceeași cauză, corpul femeilor conține mai puțină apă decât cel al bărbaților.

Corpul uman elimină apa prin rinichi (urina), transpirație, plâns dar și respirație. Astfel, aproximativ 1.5 litri de apă sunt eliminați prin rinichi, 500 ml prin respirație iar restul prin transpirație. Cand plângem “pierdem”, în medie, aproximativ 1 ml de lacrimi.

Unele din cele mai bogate în apă organe ale corpului nostru sunt creierul și rinichii. Aproximativ 80% din creier este apă, în timp ce la rinichi procentajul crește până la aproape 85%. Sângele conține până la 83% apă.

În medie, un om are nevoie de 2.5 litri apă pe zi? Această cantitate variază în funcție de activitatea fizică, poziționarea geografică, clima etc. Specialiștii recomandă să consumăm apa la o temperatură medie de 5 grade C.

Cantitatea de apă recomandată pentru a fi consumată de un om într-o zi este de 50 litri? Această cantitate înclude atât consumul propriu-zis cât și baia, prepararea mancarii etc. Însă, pe glob, există diferențe foarte mari ale consumului de apă între diferite țări: americanii consumă, de exemplu, de 5 ori mai multă apă decât europenii (500 litri vs. 100 litri), în timp ce locuitori din țări precum Gambia trebuie să se mulțumească doar cu 4.5 litri.

Apa îmbuteliată reprezintă una din cele mai mari afaceri existente în domeniul alimentar. Piața apelor îmbuteliate însumeaza, în prezent, peste 20 miliarde de dolari și este împărțită între câteva mii de societăți în întreaga lume. Cele mai mari sunt Perrier (30% din piață), deținut de Nestle si Danone cu 15% din piață.

95% dintr-o roșie este apa.

În mod normal, apa nu are gust, miros sau culoare. Totuși, apa pe care o bem noi prezintă aceste însușiri datorita diferiților factori cu care întra în contact (roci, substanțe de purificare, poluare etc).

Clorina, este folosită de oameni de peste 100 de ani pentru purificarea apei. 50 ml de clorina sunt suficienți pentru a distruge bacteriile din 100.000 de litri de apă.

Peste 30% din resursele mondiale de apă sunt localizate în Asia. Pe locurile următoare se află America de Sud (cu 27%) și America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu și Africa de Nord care dețin, împreună, doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.

O cincime din totalul apelor fluviale ale lumii sunt deținute de fluviul Amazon.

 

Material preluat de pe site-ul:http://stiati-ca.com/apa-stiati-ca/#more-82

 

 

Schimbări climatice - apa și hrana