Provocarea absurdului. Ionescu ieri și azi

Conferință internațională de studii teatrale, ediția a X-a 

4.-5. decembrie 2009,

Târgu-Mureș, Universitatea de Artă Teatrală
 
Drama și teatrul absurd au constituit un experiment artistic radical, revoluționar al culturii europene din anii 1950-60. Chiar dacă unii teoreticieni consideră că rezultatele acestui experiment artistic s-au „clasicizat”, fiind integrate în cursul artistic general, operele celor mai mari creatori ai absurdului – Beckett, Ionescu – reprezintă și astăzi provocări pentru scenă. 

Conferința noastră își propune studierea dialogului creațiilor absurdului cu discursurile postmoderniste, prin receptarea contemporană a creatorilor, în particular prin receptarea operei lui Eugen Ionescu. Dincolo de problemele de metodica cercetării (de exemplu, dacă absurdul trebuie studiat ca un experiment al modernității, sau se situează în afara sa; care este semnificația clasicizării absurdului, legătura sa cu realismul, cu teatrul burghez, sau cu formele teatrului postmodern), se ridică întrebarea: în ce măsură poate fi compatibilă pluritatea viziunilor și a formelor postmoderne cu angajarea exclusivistă și viziunile politice și ideologice, cum apare acest fenomen în contextul cultural american și non- sau post-european? Apoi: în ce măsura și-a schimbat obiectivele estetica teatrului, respectiv care este direcția pe care au luat-o experiențele artistice ale absurdului din anii 1950-60 până astăzi, când trăim într-o plină cultură a vizualului. În ce măsură este absurdul capabil să depășească formele pe care le neagă, și cum poate ajuta în procesul de clarificare interogarea formelor simple (cotidiene, teatrale)? Ce moduri de interpretare impune sau face posibil un text de natura celui vizat? Dramaturgia lui Ionescu, spectacolele de astăzi bazate pe textele sale sunt un teren propice pentru discuții pe marginea întrebărilor de mai sus și a altora, pe care, desigur, le veți ridica dumneavoastră.  

Așteptăm înscrierea cadrelor didactice universitare, a cercetătorilor și doctoranzilor. Limbile de lucru ale conferinței sunt engleza, franceza, româna și maghiara.

Durata unei prezentări este de maximum 15 minute. Asigurăm cazare și masă pentru participanții din străinătate. 

Data limită a înscrierii și a trimiterii rezumatului este 2. noiembrie 2009.

Așteptăm rezumatele lucrărilor (maxim 200 cuvinte) într-una din  limbile: romănă, maghiară,  engleză sau franceză la adresa: [email protected].
Lucrările vor fi publicate (după decizia referenților de specialitate) în revista de studii teatrale SYMBOLON a Universității.

Informații suplimentare, persoană de contact: Csép Zoltán ([email protected], [email protected])

Mai multe detalii pe http://www.uat.ro/ro