Despre droguri

În accepția clasică, drogul este substanța care, fiind absorbită de un organism viu, îi modifică una sau mai multe funcții (OMS – Organizația Mondială a Sănătății); în sens farmacologic, drogul este o substanță utilizată sau nu în medicină, a cărei folosire abuzivă poate crea dependență fizică și psihică sau tulburări grave ale activității mintale, ale percepției și ale comportamentului.

Explicarea unor termeni:

Adicția: dependența fizică și/sau psihică de o substanță, în special alcool, tutun și/sau alte droguri, sau de anumite activități, cum ar fi jocurile.

Dependenta: OMS definește dependența ca fiind starea fizică sau psihică ce rezultă din interacțiunea unui organism cu o substanță, caracterizată prin modificări de comportament și alte reacții, însoțite întotdeauna de nevoia de a lua substanța în mod continuu sau periodic, pentru a-i resimți efectele psihice și pentru a înlătura suferințele.

Dezintoxicarea: procesul prin care un toxicoman este tratat pentru a scăpa de dependența fizica de un drog. Este procesul de „întoarcere la normalitate”  a organismului după eliminarea unui toxic.

Narcotic: substanță care provoacă narcoză, somn. ?n accepția internațională, prin acest termen sunt desemnate substanțe stupefiante (ex: morfina, cocaina, opium)

Politoxicomania: consumul mai multor droguri, deseori cu intenția de a le spori efectele sau de a contracara efectele unora în beneficiul altora.

Sevrajul: reprezintă răspunsul organismului la absența drogului cu care este obișnuit. Natura simptomelor și intensitatea acestora depinde de drogul consumat. (ex: tremurături, dureri musculare, articulare, simptome specifice gripei etc.)

Stupefiant: sinonim cu medicament care inhibă centrii nervoși, provocând o stare de inerție fizică și psihică. Induce dependență fizică și psihică severă. Consumul acestor substanțe este interzis prin lege.

Supradoză: administrarea unei cantități de drog mai mari decât capacitatea de metabolizare a organismului.

Toleranța: Toleranța constă în dispariția treptată a efectelor unei substanțe ce este administrată repetat, pe o anumită perioadă de timp, încât pentru a obține același efect se impune creșterea progresivă a dozei. De menționat ca obișnuința nu creează însă o imunitate totală și nelimitată în timp la organismul care s-a obișnuit cu toxicul. Efectul pe termen relativ lung este instalarea unei intoxicații cronice, cu consecințe grave asupra stării de sănătate.

Toxicoman: persoană dependentă de drog.

Clasificări ale drogurilor:

I . droguri:

  • legale, admise: cofeina, tutunul, alcoolul
  • ilegale: fac obiectul unor convenții internaționale sau legi naționale (în România menționate de Legea 143/2000 privind combaterea traficului și  consumului ilicit de droguri)

II. droguri după modul de acțiune asupra Sistemului Nervos Central (SNC), drogurile ilegale sau „de abuz” se clasifică astfel:

  • stimulente ale SNC: cocaina, amfetamine, crack
  • depresive ale SNC: opiacee (opiu, morfina, heroina, metadona, petidina, codeina), barbiturice, tranchilizante 
  • perturbatoare ale SNC: cannabis, LSD, Ecstasy, PCP, Mescalina, Psilocybina, Psilocyna

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității