Delicvența

Cum să petrecem timpul liber?

Ai grijă cum îți petreci timpul liber, evită împrejurările ce te-ar putea aduce în situația de a comite un act antisocial!

Nu lega prietenii cu persoane ce au un comportament antisocial, ce te îndeamnă doar la lucruri rele! Și nu face nimic doar pentru a impresiona pe „șeful găștii”, fii tu însuți și vei fi mult mai apreciat!

Gândește-te de două ori înainte de a te duce cu prietenii atunci când te cheamă să faceți diverse lucruri rele (uneori privite ca «aventuri»), ale căror consecințe pot fi grave!

Știm cu toții că băutura cauzează foarte multe probleme. Din păcate, pentru mulți tineri distracția este condiționată de consumul de alcool sau, mai rău, de droguri și astfel se ajunge uneori la situații cu urmări nefaste. Nu vă distrugeți viața! Aveți atâta tinerețe în suflete să vă puteți distra și fără aceste stimulente înșelătoare.

Nu riposta la agresivitatea verbală și evită agresiunea fizică! Nu te lua la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreți, puteți suferi accidente dintre cele mai grave!
Atenție la capcana drogurilor și a alcoolului! Aceste substanțe sunt în strânsă legătură cu infracționalitatea! Dacă organizezi o petrecere la tine acasă, asigură-te că nu vor veni persoane care consumă droguri, pentru că și tu vei fi pedepsit!

Limitează-te la posibilitățile financiare de care dispui, dorința de a avea tot mai mulți bani (uneori pentru că cei din anturajul tău au) a determinat mulți tineri să comită infracțiuni! Atenție : de la un simplu furt se poate ajunge ușor la tâlhărie! Este suficient ca, surprins în timpul săvârșirii furtului, autorul, încercând să se apere sau dintr-un impuls de moment, să devină violent și… va fi vorba de tâlhărie. Iar acest lucru se va face bine simțit la «dozarea» pedepsei.
Ascultă sfatul părinților sau profesorilor! Fii convins că îți vor întotdeauna binele!

Cauzele delincvenței

  • situația financiară precară a unor familii
  • deficiențe la nivelul familiei (lipsa de supraveghere, necunoașterea anturajului, lipsa legăturii cu școala)
  • mediul familial dezorganizat
  • prezența modelului infracțional în familie
  • tentațiile tot mai numeroase pe care societatea le oferă permanent
  • influențarea de către persoanele majore
  • convingerea greșită că „dacă ești minor nu pățești nimic”
  • influența, de multe ori nefastă, a grupului de prieteni, a „găștii ”
  • tendința de bravură, de a fi „grozav”, „cool”
  • consumul de alcool (inclusiv în familie)
  • abandonul școlar și lipsa de ocupație a minorilor
  • vulnerabilitatea victimelor (neglijența, starea de ebrietate, vârsta ) 

 

Cum te poți feri de delincvenți?

Pentru a nu rămâne fără banii de cheltuială, trebuie să ai grijă de ei. Mai ales în mijloacele de transport, pe drum de acasă spre școală și invers. Fetele să poarte geanta imobilizată de braț sau să o țină în partea din față a  corpului, lipită de haină, iar băieții ar fi bine să poarte portofelul într-un buzunar interior, în partea din față, cât mai aproape de corp ! În nici un caz nu purta banii în buzunarele din spate sau în cele laterale !! Mare atenție și la telefonul mobile, nu-l purta la gât.

De bani și de telefoane trebuie să ai grijă și în sala de clasă! Ține banii la tine, în buzunare, la fel și telefonul, nu-l lăsa în bancă sau în hainele de pe cuier! În pauze sau când nu ești atent, unii colegi mai „lacomi” s-ar putea să te lase fără ele!

Evită să intri în vorbă cu necunoscuți și nu-i primi în casă când ești singur, indiferent cine spun ei că sunt. Dacă mai porți cheia la gât, ai grijă să fie sub haine, să nu se vadă, pentru că pentru răufăcători e un semn clar că nu e nimeni acasă.

Evită deplasările pe timp de noapte, mai ales neînsoțit(ă) și locurile izolate, lăturalnice, necirculate!

Nu riposta la agresivitatea verbală și evită agresiunea fizică! Nu te lua la bătaie cu colegii, pentru că, fără să vreți, puteți suferi accidente dintre cele mai grave!

Atenție la capcana drogurilor și a alcoolului! Cei care le oferă prezintă doar lucruri frumoase despre acestea. Ei omit să spună că alcoolul și drogurile vă distrug viața! 

În vacanță… 

E o perioadă frumoasă, cu mai mult timp petrecut cu prietenii, cu tabere, drumeții, distracții diverse. Totul pare foarte frumos, însă trebuie să ținem cont că apar și noi pericole de a deveni victime ale infractorilor.

Aveți grijă de banii pe care-i aveți. La ștrand, pe plajă, în tabere, sau în mijloacele de transport, păstrați banii în buzunare interioare, în partea din față.
Dacă vă hotărâți să mergeți la munte, mai ales cu corturile, ar fi indicat să mergeți împreună cu alți prieteni și tot așa să faceți și drumețiile.

Cei pasionați de mare trebuie să fie mai atenți pe plajă, dar și unde își țin banii: lăsați-i la recepție sau în locuri sigure, pentru că în cort sau în vile ați putea avea musafiri nedoriți.

De asemenea, iubitorilor, sau mai exact iubitoarelor de plimbări pe faleză, noaptea, le sugerez să nu petreacă aceste momente romantice cu necunoscuți și mai ales în locuri mai îndepărtate. S-ar putea ca plimbarea să le lase un gust amar.

Pentru cei/cele care intenționează să plece în străinătate, să lucreze, fiți foarte atenți: traficul de persoane este un fenomen real, ființele umane fiind vândute și revândute din ce în ce mai scump, ca simple obiecte și apoi exploatate.

Material trimis de Inspectoratul de Poliție al Județului Mureș, Compartimentul de Analiză și Prevenire a  Criminalității