Tutunul

Obiceiul de a fuma este unul din comportamentele cele mai periculoase pe termen lung pentru sănătatea tinerilor. Consumul tutunului de către tineri este foarte răspândit în toate regiunile din lume și în creștere în țările în curs de dezvoltare; se arată în majoritatea țărilor că tabagismul înregistrează o creștere mai mare la fete decât la băieți, astfel că prevalența la fete este egală cu cea înregistrată la băieți și chiar o depășește în unele țări.

Tinerii încep să fumeze la o vârstă din ce în ce mai precoce (marea majoritate înainte de vârsta de 19 ani, foarte puțini tineri dobândesc acest obicei după aceastí£ vârstă).

Nocivitatea fumului de țigară variază în funcție de caracteristicile tutunului și ale hârtiei, precum și de lungimea țigaretei (scurtarea acesteia prin fumat crește concentrația gazelor în fază solubilă). Frecvența și gravitatea bolilor produse de fumat este corelată cu numărul țigărilor fumate și cu vârsta la care se începe această activitate.

Fumatul intensiv și prelungit joacă un rol determinant în apariția a numeroase afecțiuni mortale sau invalidante la adult, ca de exemplu:

  • Cancerul pulmonar, emfizemul și bronșita cronică, ateroscleroza, cardiopatia ischemică.
  • Fetele care utilizează anticoncepționale orale au un risc crescut de apariție a afecțiunilor cardio-vasculare mai târziu în viață, dacă fumează.
  • Tutunul are efecte nocive asupra fí£tului la fetele însărcinate fumătoare și crește riscul nașterii premature și insuficienței ponderale la naștere. În țările în curs de dezvoltare, unde statusul nutrițional al mamei este adesea nesatisfăcător, riscul este și mai mare.
  • Mestecarea tutunului provoacă afectiuni dentare, gingivale și cancerul cavității bucale.

Un comitet OMS a estimat că în lume, folosirea tutunului este responsabilă de peste un milion de decese premature pe an. Cu cât fumatul debutează mai devreme, cu atât este redusă mai mult speranța de viață: cu opt ani dacă fumatul debutează înainte de 15 ani și numai cu patru ani dacă debutează la 25 de ani. Pe de altă parte, persoanele care încep să fumeze de tineri au dificultăți mai mari să renunțe.

 

 

Efectele asupra sănătății tinerilor

  • Efectele pe termen scurt includ efecte asupra sistemului respirator, dependența, precum și asocierea cu alte droguri.
  • Fumătorii își folosesc la un nivel mai scăzut plamânii decât cei care nu au fumat niciodată.
  • Fumatul provoacă boli de inimă
  • Fumatul afectează performanța si rezistența la cei care practică un sport de performanță.
  • În medie un om care fumează un pachet de țigări în fiecare zi trăiește cu șapte ani mai puțin decât unul care nu a fumat niciodată.
  • Adolescenții care fumează au probleme cu respirația de trei ori mai des decât nefumatorii
  • Adolescenții care fumează sunt nevoiți sa meargă mult mai des la doctor decât cei care nu fumează.
  • Tinerii care fumează sunt mult mai dispuși decât nefumatorii să utilizeze alcoolul, să folosească marijuana și cocaina.


Lasă un comentariu