Cannabisul

„Consumul de droguri nu este decât o sinucidere în mai multe etape: un fel de sinucidere în serial.” (Raymond Carter)

Cannabisul sau cânepa indiană este cel mai răspândit drog după alcool, cafea și tutun. Conține mai mult de 400 de substanțe, dar principalul stimulant al creierului este substanța THC ( delta 9-tetratahydrocannabinol ). Puterea de acțiune a drogului este determinată de concentrația de THC care variază în funcție de mai mulți factori ca soiul plantei, climat, sol și timpul de recoltare.

Hașișul (engl. "pot", "shit") este rășina secretată de glandele situate la nivelul frunzelor de cânepă (Cannabis). Hașișul se comercializează în "bulgări" solizi sau plăci presate și se prezină - în funcție de țara de origine - în nuanțe de culoare roșie, maron, verde sau negru.

Marijuana (engl. "grass", "kif", "Heu", rom. "iarbă") este un amestec din frunze, tulpini și inflorescențe mărunțite ale aceleași plante – cannabis-, ce are aspect de tutun verzui tăiat foarte fin.
Este cel mai frecvent drog ilicit utilizat în lume și mult mai periculos decît crede majoritatea urilizatorilor de droguri. Periculozitatea lui și faptul că a crescut numărul utilizatorilor și a scăzut vîrsta la care se începe consumul este un semnal important de alarmă.
Marijuana este un halucinogen mediu care are efectele antidepresive și dezinhibitoare ca și alcoolul. Efectele fumatului se resimt în general după câteva minute, iar efectul maxim apare cam la 10-30 de minute
Acestea includ următoarele simptome: uscăciunea gurii și a gâtului, accelerarea ritmului cardiac, scad coordonarea și echilibrul, prelungește timpul de reacție, și diminuează memoria recentă. Dozele mai puternice produc reacții mai intense, alterînd puternic percepțiile, provoacă crize de paranoia sau halucinații.
Efectele de moment ale marijuanei dispar după două sau trei ore. Numai că drogul se acumulează în țesuturile grase, THC fiind o substanță liposolubilă și se depozitează în ficat, plămîni, creier, testicule, și alte organe. După două zile de la consumul de Marijuana se mai găsește încă în urină ¼ din cantitate totală de THC inhalat. Persistă în urină pînă la trei zile, iar în sînge de la două la patru săptămâni.

Efectele asupra minții

Consumul de Marijuana scade capacitatea de a învăța. Cecetările demonstrează clar că marijuana scade capacitatea creierului de a acumula și memora informații. Studiile arată clar că marijuana poate provoca pierderi ireversibile ale capacităților intelectuale. Studii efectuate pe animale au arătat că drogul provoacă modificări ireversibile ale zonelor din creier care sunt responsabile de memorie și capacitatea de învățare.

Impactul asupra corpului

Consumatorul cronic de marijuana este expus la răceli frecvente, pneumonii, bronșite, emfizem pulmonar și astmă bronșic, iar cu timpul, datorită deteriorării plămînilor și căilor respiratorii, crește riscul de cancer. Acest risc, determinat de substanțele chimice toxice din cannabis, este de 5 ori mai mare la fumătorii de marijuana decît la fumătorii de tabac. Acest drog, scade și starea de imunitate a organismului, adică puterea de a lupta cu bolile și infecțiile.
Marijuana influiențează și sistemul endocrin, adică secreția hormonilor, poate provoca întîrzierea pubertății și reduce producerea de spermă la tineri, iar la femei tulburări de ciclu și inhibă ovulația. Copii născuți din mame consumatoare de drog au o greutatea și dimensiunile mai reduse decât normal, fiind mai predispuși la îmbolnăviri. Studii recente arată că deyvoltarea acestor copii este mai întârziată.

Marijuana și adolescenții

Deși consumul de marijuana este primejdios la orice vârstă, tinerii sunt mai afectați, căci pentru ei impactul produs asupra învățării este major și pentru că determină ratarea relațiilor interpersonale vitale și alegerea unui stil de viață potrivit pentru dezvoltarea lor ca oameni.

Pericolele consumului de Marijuana

  • Modifică percepțiile și simțurile
  • Scade memoria recentă
  • Pierderea puterii de concentrare și de coordonare
  • Influențează negativ raționamentele, judecata
  • Crește riscul de accidente
  • Pierderea motivației
  • Scade inhibițiile normale
  • Crește riscul de infecție HIV și alte boli cu transmisie sexuală
  • Crește frecvența bătăilor inimii
  • Anxietate, atacuri de panică, comportament paranoic
  • Halucinații
  • Afectează sistemul respirator, de reproducere și imunitar
  • Crește riscul de cancer
  • Dependență psihică

Lasă un comentariu